IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия понижи основната лихва от 9% на 8,5%

Централната банка не се притеснява от ръст на потребителските цени и е напълно ясно, че ще продължи с пониженията, коментира анализатор

18:38 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бразилия понижи основната лихва от 9% на 8,5%

Централната банка на Бразилия понижи основния лихвен процент за седми пореден път от август миналата година, довеждайки го до рекордно ниските 8,5%, в опит да защити крехкото икономическо възстановяване на страната от мрачната световна перспектива, съобщи Ройтерс.

Президентът на страната Дилма Русеф превърна понижаването на основната лихва в един от приоритетите на правителството, което се мъчи да върне икономиката на страната към ръст от над 4%.

Въпреки опасенията сред част от инвеститорите за инфлацията, комисията за монетарна политика в централната банка е гласувала единодушно за понижаването на лихвения процент с 50 базисни пункта.

„В настоящия момент комисията смята, че рисковете от инфлация остават ограничени“, се посочва в съобщение на комисията, придружаващо нейното решение. В него се използват същите доводи, както и в предходното през април.

С днешното понижение основният лихвен процент в Бразилия е с 400 базисни пункта под нивото от август 2011 г. насам, когато страната изненада пазарите с поредица от мерки на разхлабване въпреки широко разпространените в онзи момент опасения за ръст на потребителските цени.

Оттогава инфлацията се забави, благодарение донякъде и на по-слабата световна икономика, достигайки 5,1% за 12-те месеца до средата на май тази година – доста под тавана от 6,5% на определения от централната банка целеви диапазон.

Това позволи на централната банка да изпробва границите на понижаване на основния лихвен процент, възвестявайки определяната от някои икономисти като нова ера на по-ниски разходи по заемите в Бразилия.

Решението съвпадна с очакванията на анализаторите и е по-консервативно от предходното понижение на основната лихва от април със 75 базисни пункта.

След заседанието си през април централната банка даде признаци, че бъдещото понижаване на лихвения процент може да бъде по-предпазливо.

„Централната банка направи онова, което се очакваше, като се има предвид външната обстановка“, заяви Силвия Матос, икономист в Бразилския икономически институт към фондация Getulio Vargas. „Банката показа също, че не се притеснява за инфлацията, че това не е проблем за нея. Мисля, че е напълно ясно, че банката ще продължи да понижава основния лихвен процент“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още