IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в БВП на САЩ за първото тримесечие бе ревизиран от 2,2% на 1,9%

Корекцията се дължи основно на по-ниски потребителски разходи, както и на по-голям внос

17:01 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът в БВП на САЩ за първото тримесечие бе ревизиран от 2,2% на 1,9%

Американската икономика е нараснала с годишен темп от 1,9% през първите 3 месеца на 2012 г. при първоначално обявен ръст от 2,2%, съобщи ВВС, като се позова на данни на министерството на търговията на САЩ.

Корекцията се дължи до голяма степен на умерено преразглеждане на показателя за потребителските разходи, както и на по-голям внос. Потребителските разходи са нараснали с 2,7% вместо с първоначално обявените 2,9%.

Втората официална оценка за брутния вътрешен продукт на САЩ сочи също, че корпоративните печалби след плащането на данъци са се понижили за пръв път от над 3 години. Спадът е от 4,1% и е най-голям от последното тримесечие на 2008 г.

Данните показват, че бизнесът възстановява запасите с умерено темпо, отразявайки отслабващото търсене. Спадът в правителствените разходи до 3% от 3,9% също е задържал икономическия ръст.

Корекцията в темпото на ръст в САЩ обаче отрази съвсем точно очакванията на анализаторите. Техните оценки за второто тримесечие са за ръст от 2,5%, доста под прогнозираните преди края на 2011 г. от министерството на търговията 3%.

Данните за американския БВП през първото тримесечие подлежат на най-малко още едно преразглеждане, тъй като в министерството продължават да пристигат данни, влияещи върху окончателните стойности на показателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още