IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Япония през април остана под очакванията

Ръстът е от едва 0,2%, като очакванията на правителството са за спад през май и връщане към ръст през юни

13:14 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство в Япония през април остана под очакванията

Промишленото производство в Япония през април е останало под очакванията заради по-слабото търсене на електроника, особено в Китай, съобщи ВВС, като се позова на данни на японското министерство на икономиката, търговията и индустрията.

Промишленото производство регистрира ръст от 0,2% на месечна база, докато анализаторите прогнозираха разширяване с 0,5%. От министерството добавят, че очакват свиване на производството през май и връщане към ръст през юни.

Анализатори посочват забавянето в Китай и поскъпващата йена като основни фактори за очаквания спад.

„Ръстът бе по-слаб от очаквания, отразявайки слабото търсене в световен мащаб на стоки, свързани с информационните технологии“, заяви икономистът от изследователския институт Norinchukin Такеши Минами.

„Прогнозата за май е обезпокоителна, тъй като означава, че производството ще падне до нивата от миналото лято, а очакваното връщане към ръст през юни е също слабо“, добави той.

Секторите с най-голям принос за слабия ръст в производството са транспорта, химикалите и електрооборудването.

Според икономиста Джунко Нишиока от RBS Securities търсенето от Китай ще бъде определящ фактор за ръста в японското производство.

„Йената поскъпва, но това не променя моментално перспективите пред японското производство“, каза Нишиока. „По-решаващо е крайното търсене в Китай, тъй като износът за Азия все още трябва да покаже признаци на увеличаване“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още