IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия през май на най-ниско ниво от декември 2010 г.

Очаква се нова вълна от призиви към ЕЦБ за икономически стимули

18:50 | 29.05.12 г.
Инфлацията в Германия през май на най-ниско ниво от декември 2010 г.

Индексът на потребителските цени в Германия през май е паднал до най-ниското си ниво от 17 месеца, показват публикувани днес предварителни данни на статистическата служба на страната, цитирани от The Wall Street Journal.

Годишната инфлация в Германия през май се е забавила до 1,9%, което е най-ниско ниво от декември 2010 г. Инфлацията за месеца е била 0,2%, посочва изданието.

Потребителските цени в Северен Рейн-Вестфалия, най-многолюдната германска провинция, са се понижили с 0,3% на месечна база и са нараснали с 1,5% на годишна основа, което е най-бавен ръст от ноември 2010 г., показват още данните.

Сериозен спад са отбелязали цените на горивата в Германия – 4,5% за месец май. Цените на електроенергията за домакинствата са намалели с 0,4%, а на облеклото – с 0,6%.

Публикуваните данни вероятно ще предизвикат нова вълна от призиви към Европейската централна банка (ЕЦБ) за предприемане на нови мерки за стимулиране на европейската икономика на фона на политическия хаос в Гърция и банковата криза в Испания.

Изданието припомня, че ЕЦБ свали основната си лихва до 1% през декември. Централната банка на еврозоната също така проведе две операции по вливане на ликвидност в банковата система, като инжектира близо 1 трлн. евро под формата на тригодишни заеми за банките от валутния блок.

Следващата месечна среща на ръководството на ЕЦБ ще се състои на 6 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още