IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария обмисля капиталов контрол при излизане на Гърция от еврозоната

Централната банка на страната се подготвя за най-лошия сценарий, за да удържи поскъпването на местния франк

11:13 | 28.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария обмисля капиталов контрол при излизане на Гърция от еврозоната

Швейцарската централна банка обмисля налагането на капиталов контрол върху чуждите депозити в страната, ако Гърция напусне еврозоната, тъй като франкът е обект на засилен интерес от търсещите инвестиционно убежище, съобщава Financial Times.

Ръководителят на централната банка Томас Джордан е заявил в интервю за местни медии, че правителството и банката се опитват да намерят начини за справяне с очаквания прилив на чуждестранни средства, в случай, че Гърция излезе.

Швейцарският франк е под засилващ се натиск след изборите в Гърция от началото на май. Валутни трейдъри споделят за необичайно големи покупки на валутата в отговор на европейската дългова криза, която свали еврото до най-ниското му ниво от близо две години.

„Подготвяме се за бурни събития“, казва Джордан. „Ситуацията се влоши през последните няколко седмици, а перспективите станаха далеч по-несигурни.“

„Виждаме осезателен натиск за поскъпване на швейцарския франк. Инвеститорите търсят убежища, като за много от тях франкът е такова“, посочва банкерът.

Швейцарската централна банка се намеси на валутните пазари през септември, за да отслаби франка, след като той стана обект на масирано търсене от чуждите инвеститори. Банката обяви, че ще се намеси отново, ако бъде преминат определеният от нея таван от 1,20 франка за евро.

През последните два месеца швейцарската валута се търгува съвсем близо до това ниво, показвайки на какво напрежение е подложена.

Централната банка не казва дали купува евро, за да удържа единната валута над 1,20 франка. Следващата седмица ще бъдат публикувани данни, които се очаква да разкрият дали е имало някаква интервенция.

Джордан обаче признава, че специален екип, излъчен от правителството и централната банка, се оглежда за инструменти, с които да се бори срещу поскъпването на франка, като един от тях е капиталовият контрол.

„Трябва да сме подготвени за най-лошия сценарий, при който еврото се срива“, споделя той, макар че не очаква това да се случи.

Според централния банкер местната валута е все още надценена, като швейцарската централна банка остава решена „на всяка цена“ да не позволи еврото да поевтинее под 1,20 франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още