IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ с лек ръст през април, инфлацията остава без промяна

Ръстът в продажбите на дребно е налице, но не е особено убедителен, коментира анализатор

19:09 | 15.05.12 г.
Продажбите на дребно в САЩ с лек ръст през април, инфлацията остава без промяна

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха минимално през април, след като подкрепата от необичайно топлото време през зимата избледня, подчертавайки известна загуба на импулс в потребителските разходи в началото на второто тримесечие, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на американското министерство на търговията.

Ръстът на продажбите на дребно на месечна база е 0,1%, главно заради спада в продажбите на строителни материали и дрехи. Това е и най-малкото повишение от декември 2011 г., когато продажбите на дребно останаха без промяна.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха продажбите на дребно да нарасната с 0,2%. Ръстът в продажбите на дребно за март бе ревизиран в посока на понижение до 0,7% от предварително обявения 0,8%.

„Ръстът е налице, но не е особено убедителен“, заяви Дейвид Слоун, старши икономист във 4CAST в Ню Йорк.

На годишна база през април продажбите на дребно са нараснали с 6,4%.

Междувременно от американското министерство на труда обявиха, че потребителската инфлация е останала без промяна през април, след като домакинствата са плащали по-малко за бензин и природен газ, което осигурява допълнително пространство за Федералния резерв на САЩ за подпомагане на икономическия ръст, ако възстановяването забави ход.

Индексът на потребителските цени не е регистрирал изменение през април, след като през март нарасна с 0,3%, оправдавайки и прогнозите на икономистите.

През април индексът бе задържан благодарение на спада от 2,6% в цената на бензина, а цената на природния газ се понижи с 1,8%. Цените на хранителните стоки са нараснали с 0,2%.

Ако се изключат силно волатилните цени на хранителните продукти и енергоносителите, ръстът е от едва 0,2%, колкото бе и през март.

На годишна база общата потребителска инфлация се забавя до 2,3% през април при 2,7% през март.

Основната потребителска инфлация, която не включва цените на храните и горивата, е запазила темпото от 2,3% от март.

Април се оказа и първият месец след октомври 2009 г., когато общата потребителска инфлация не изпреварва основната на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още