IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия доказа, че е моторът на еврозоната

Германската икономика е котвата, която пречи на валутния съюз да изпадне в нова рецесия

14:32 | 15.05.12 г.
Германия доказа, че е моторът на еврозоната

По-силен от очаквания ръст на германската икономика предотврати попадането на еврозоната в нова рецесия. Благодарение на нарастването на брутния вътрешен продукт на Германия с 0,5 на сто през първото тримесечие на годината икономиката на еврозоната е записала нулев растеж.

Такаевропейският валутен съюз избегна рецесия, в която със сигурност щеше да попадне след свиването на икономиката от 0,3 на сто, отчетено през последните три месеца на 2011 година, пише ВВС.

Това показват предварителните данни за ръста на икономиките от еврозоната

Във Франция през първите три месеца икономиката е била в застой, докато в Италия е отчетен спад от 0,8 на сто. Това задълбочава италианската рецесия, след като вече три последователни тримесечия икономиката на страната записва отрицателен растеж.

За първото тримесечие на 2012 година в Гърция е отчетено драстично свиване на икономиката, което е в размер на 6,2 на сто. В Испания пък икономическият спад е бил 0,3 на сто.

Тласък на германската икономика са дали износът и вътрешното потребление. Ръстът от 0,5 на сто означава, че Германия е избегнала повторната рецесия – опасност, за която предупреждаваха мнозина анализатори.

„Това е доста силно възстановяване. Спадът през четвъртото тримесечие се оказа не началото на нова рецесия, а просто икономически трус“, коментира Йорг Кремер от Commerzbank.

“Германия се справя по-добре от останалите страни в еврозоната. Аз обаче не вярвам, че възходящото движение ще продължи със същата скорост“, предупреждава той.

За разлика от данните за Германия, тези за Франция не успяха да бият прогнозите на анализаторите. Освен нулев растеж през първите три месеца, те показаха и ревизия на спада за последните три месеца на 2011 година от минус 0,1% до минус 0,2 на сто.

Новината, че еврозоната не е попаднала в нова рецесия подкрепи еврото и то спечели позиции срещу долара. След като вчера единната валута потъна до 1,2810 долара за евро, днес курсът е 1,2850 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още