IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира поевтиня след изненадващи действия на централната банка

Институцията се опасява от поскъпване на лирата спрямо валутите на останалите развиващи се пазари, коментират анализатори

15:15 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турската лира поевтиня след изненадващи действия на централната банка

Турската лира записва най-голямото си поевтиняване спрямо долара от началото на годината насам. Причина за това стана изненадващ ход по вливане на ликвидност във финансовата система от страна на централната банка, пише Bloomberg.

Днес институцията е отпуснала кредити на банките в страната на стойност 4 млрд. лири (2,2 млрд. долара), като лихвата е била на долната граница на въведения преди година коридор от 5,75 до 11,5 на сто.

Това предизвика обезценка на турската лира с 1,4 на сто до 1,8086 лири за долар днес. Толкова рязко отстъпление валутата на страната не е записвала от 12 декември 2011 г. досега. В резултат поскъпването на лирата от началото на годината бе намалено до 4,5 на сто.

„Рационалното зад този ход остава неразбрано за мен“, коментира Феликс Херман, анализатор в DZ Bank във Франкфурт. „Особено в ситуация като сегашната, когато европейските валути са под силен натиск и на фона на връщащата се висока инфлация, подобни решения са опасни“, смята той.

„Причината за този ход на централната банка е, че през миналата седмица лирата поскъпна срещу валутите на развиващите се страни“, смята Али Ихсан Гелбери от Turkiye Garanti Bankasi.

През предходната седмица лирата поскъпна с 2 на сто спрямо южноафриканския ранд, с 1,3 на сто спрямо полската злота, с 0,7 на сто спрямо мексиканското песо и с около половин процент спрямо унгарския форинт.

„Централната банка се притеснява повече от движенията спрямо валутите на другите развиващи се страни, отколкото от обезценяване спрямо долара“, допълва Гелбери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още