IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немската централна банка категорично няма да допусне висока инфлация

Ръководителят на институцията Йенс Вайдман определи подобна дискусия като абсурдна

12:07 | 11.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Немската централна банка категорично няма да допусне висока инфлация

Спекулациите, че немската централна банка би допуснала повишаване на инфлацията с цел подпомагане на процеса по ребалансиране на икономиката на еврозоната, са абсурдни. Категоричен в това е ръководителят на институцията Йенс Вайдман, пише Zueddeutsche Zeitung.

Това е "абсурдна дискусия. Инфлацията няма да излезе от контрол", подчерта той.

Според правилата на евросистемата средната инфлация в еврозоната трябва да се поддържа на равнище от около, но под два процента.

"Това може да означава, че инфлацията в Германия временно може да мине над средното равнище, докато в други страни е под него", подчерта Вайдман.

Той все пак приема възможността в краен случай цените в Германия леко да се повишат, вдигайки инфлацията до малко над 2 процента.

"Ако в Съвета на Европейската централна банка (ЕЦБ) внимаваме средната инфлация да не преминава 2 процента, то и инфлацията в Германия няма да излезе от контрол. Гражданите могат да се доверят на бдителността на централната банка", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте dean.jordanov,Вие сте прав за сегашен процес на Поддържане на измислено ниво на инфлация.Това е така, защото Централните банки (ЦБ) нямат пряко, но имат косвено влияние за време на развитие на криза.Ситуацията е:Инфлацията е съпътстваща последица при криза, при която чрез закономерен механизъм се неутрализират стойности на създадени от Грешката на Джон Лоу диспропорции.Нивото на ОЛП на ЦБ е катализатор за скорост при развитие на стопанска криза, съответно при по-висок ОЛП по-бързо, а при по-нисък ОЛП по-късно развитие.Косвеното влияние на съответна ЦБ се осъществява чрез административно завишение или намаление на нейния ОЛП.Пример за завишение е ОЛП през 1996 г. на Българска ЦБ, чрез който се предизвика ускорена стопанска криза през зимата на 1996/7 г.Пример за намаление и забавяне ескалиране на криза са сегашните ОЛП на ЕЦБ, ФЕД и други ЦБ, което води до по-късно развитие на криза, но за сметка на завишени щети за хората.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
" Гражданите могат да се доверят на бдителността на централната банка", подчерта той. "МУААХАААААА КАКТО СЕ КАЗВА БЕЗ КОМЕНТАР !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
И как точно категорично няма да го допусне след като Гърците, а и не само те, принуждават ЕЦБ да печата такива големи количества нови необезпечени с нищо евробанкнотки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
г-н Митев много съм съгласен с вас за инфлацията. Поддържане на измислено ниво на инфлацията задълбочава разделението и съответно проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Инфлацията е независима от воля на съответна централна банка.Ако инфлацията бе зависима от съответна централна банка - нямаше да има инфлация.Днес най-силния фактор за развитие на инфлация е НЕПРИГОДНО за "Незлатни пари" държавно финансово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още