IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия: Само от Гърция зависи дали ще остане в еврозоната

Ако имах политическата власт, вече щях да мисля за еврозона, която не е от 17 държави, посочва бившият финансов министър на Германия Пеер Щайнбрюк

17:29 | 09.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия: Само от Гърция зависи дали ще остане в еврозоната

Гърция няма да получава никакви траншове от спасителните пакети, докато не продължи с реформите. Категоричен в това е министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле.

„Германия иска Гърция да остане в еврозоната, но дали страната наистина ще остане в съюза зависи единствено от нея“, заявява Вестервеле, цитиран от Ройтерс.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
Европа би трябвало да се подготви за своя „План Б“, по който да се действа при евентуалното излизане на някоя държава от еврозоната. Такова пък е мнението на бившия финансовия министър на Германия Пеер Щайнбрюк, пише Ройтерс.

„Ако аз имах политическата отговорност, бих искал да се подготвя за план Б, който да предвижда какво ще се случи при положение, че европейският валутен съюз, еврозоната, вече не се състои от 17 държави“, е заявил ексминистърът в интервю за държавната телевизия.

След изказването на Вестервеле пропадането на еврото се засили. Единната валута пое рязко надолу и в 17:20 часа българско време се търгува при 1,2915 долара за евро. Това е най-ниското ниво на еврото от последната седмица на януари тази година досега.

Всичко за политическата криза в Гърция и дебатите дали страната да остане в еврозоната може да проследите в специалната рубрика на Investor.bg.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Какво бъдеще очаква валутния съюз? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
donmuftacho
преди 12 години
Иване, толкова си супер-мега....интелигентен, че въобще не можем да те разберем тук аджаба за какво говориш, ти си направо СУупер-мен според мен, бягай на вън батка да доразвиеш огромния си потенциал, ГОРДЕЯ са с теб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Няма отърване. Това явно е човек, прекалено близък до някои политически кръгове и очевидно и до тези, които списват Investor.bg защото при всякакъв друг случай щяха да са го блокирали 1000 пъти. Напротив- той пише една и същи тъпотия, явно научена от некой охтичав доцент в УНСС около 1975 година.Какво да правиш - комплексите не знаят ни граница, ни възраст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Yambol
преди 12 години
Иване, браво бе, ти си измислил начин за справяне с кризата, и то забележете - за 24 часа. Ти си за НОБЕЛОВА НАГРАДА ПО ИКОНОМИКА бе, какво правиш още в БГ.P.S. Ходи се застреляй и оттърви всички ни от глупостите ти, че ми писна да те чета по всички форуми, не само тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
wild_jones
преди 12 години
Ами сложното е там, че за взимането на някой важни и стратегически решения се иска консенсус или най-малкото квалифицирано мнозинство, а то е най-трудно за постигане в ЕС. Сега кризата ще се развива с бясни темпове, като може би само ние тук в България ще бъдем пожалени, възползвайки се от хроничната ни изолация - забележете в Центъра на геополитически фактор като Балканския п-ов. Господ да ни пази от някое зло, наводнение или земетресение, добре е че за друго ние не трябва да мислим - все пак сме близо до Русия и другите славянски народи. Така че поне на тях можем да разчитаме в трудни моменти, когато другите държави в ЕС се тресат от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 11
Иван Митев
преди 12 години
Заради конкретна (вече разкрита) държавна финансова грешка, в Еврозоната се развива стопанска криза.Същността на държавния финансов недъг е НЕПРИГОДНО за евро държавно финансово управление.Необходимо е с ползване на ГОДНО за евро държавно финансово управление да се прекрати сегашно непълноценно управленско поведение и до 24 часа време кризата в Еврозоната ще е победена.Какво е сложно да се премахне сегашна криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още