IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на американската икономика се забави до 2,2% през първото тримесечие

Потребителските разходи и жилищното строителство растат с най-бърз темп от 2010 г. насам, но бизнесът е ограничил инвестициите си

17:14 | 27.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на американската икономика се забави до 2,2% през първото тримесечие

Икономическият растеж в САЩ през първото тримесечие се е забавил до годишен темп от 2,2%, докато за последното тримесечие на 2011 г. той бе 3%, съобщава ВВС, като се позовава на предварителни данни на американското министерство на търговията.

Резултатът остана и под очакванията на анализаторите за забавяне до 2,5%, като е равносилен на ръст от 0,5% на тримесечна база.

От министерството посочиха, че бизнесът е ограничил инвестициите си, понижавайки брутния вътрешен продукт.

Ръстът на пазара на автомобили обаче е подкрепил растежа, а потребителското търсене е по-силно, отколкото през четвъртото тримесечие на 2011 г.

Потребителските разходи, които имат дял от около 70% в американския БВП, са нараснали през първото тримесечие с 2,9% на годишна база, като това е най-бързото темпо от последното тримесечие на 2010 г.

Жилищното строителство пък се е разширило с най-бързо темпо от второто тримесечие на 2010 г., подкрепено от по-топлото време.

Лошите новини идват от бизнес разходите, които са се свили с 2,1% през първото тримесечие на годината при ръст от 2,5% през последното на 2011 г., като това е първи спад от четвъртото тримесечие на 2009 г.

Инвестициите в оборудване и софтуер пък са нараснали с най-бавното темпо от края на рецесията в страната.

Според Камила Сътън, главен валутен стратег в Scotia Capital, данните очертават смесена картина. „Личното потребление е положително. Като цяло обаче БВП е по-слаб от очакваното. Това наистина дава възможност на Фед да запази досегашната си политика“, посочи тя, визирайки американския Федерален резерв.

През тази седмица от щатската централна банка обявиха, че са доволни от водената политика, макар да има спекулации, че финансовата институция може да предприеме пореден кръг на вливане на ликвидност.

Данните за БВП на САЩ могат да бъдат потвърдени или коригирани при публикуването на втората оценка на 31 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още