IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания отново попадна в лапите на рецесията

За пръв път от 70-те години на миналия век страната изпада в двойна рецесия

12:36 | 25.04.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобритания отново попадна в лапите на рецесията

Британската икономика отново е изпаднала в рецесия, става ясно от публикуваните днес първоначални оценки за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на годината.

Те показаха, че икономиката се е свила с 0,2 на сто, което идва след спада от 0,3 на сто, отчетен в края на 2011 година. Резултатът е изненадващ на фона на предварителните очаквания, които бяха за ръст от 0,1 на сто пише Ройтерс.

Повечето икономисти очакваха британската икономика да нарасне леко в началото на 2012 година, но големият спад в строителството, съчетан с анемичен ръст в сектора на услугите и свиване на индустриалния сектор са попречили това да се случи.

През тримесечието секторът на услугите е нараснал с едва 0,1 на сто, след като през последните три месеца на 2011 година се сви с толкова. Индустриалното производство пък се е понижило с 0,4 на сто.

Най-обезпокоителна изглежда ситуацията в сектора на строителството, където е отчетен спад от 3 на сто. Това е най-голямото понижение от първото тримесечие на 2009 година насам.

Така статистиката отчита първият случай на двойна рецесия от 70-те години на миналия век досега. По време на рецесията от 2008-2009 година британската икономика се сви с общо 7,1 на сто.

Данните показват, че брутният вътрешен продукт все още е с 4,3 на сто под върха си от първото тримесечие на 2008 година.

След новината за навлизане в нова рецесия курсът на британската лира пропадна рязко. Спрямо долара в рамките на 30 минути бе отчетен спад от 1,6150 до 1,6085 долара за лира. По отношение на еврото лирата отстъпва с 0,4 на сто днес, а спрямо йената – с половин процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Заради НЕПРИГОДНО за паунд държавно финансово управление, Великобритания е в рецесия. До 24 часа след прекратяване на тази слабост и ползване на подобрено финансово управление, което е ГОДНО за паунд потенциалът за развитие на криза във Великобритания ще е премахнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Да европа е много зле, а САЩ и Великобритания цъфтят отвсякъде, за жалост британците нямат влияние в богати държави като Саудитска Арабия за да продължат да си помпат изкуствено икономиката като САЩ и балона им пак започна да спихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Achtung
преди 12 години
С държавен дълг от почти 87% от БВП (колкото на Франция) и дефицит 8.3% от БВП (3% по-голям от на Франция) е време рейтинговите агенции да помислят за намаляване от ААА към нещо по-реалистично, иначе се задвърждава мнението, че са си поръчкови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Да излязат сега Крис Уилямсън и Хауърд Арчър с коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още