IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония с ръст на износа през март благодарение на автомобилите

Експортът обаче едва ли ще продължи да нараства, докато вносът ще остане висок заради покупките на природни ресурси, смята икономист

13:09 | 19.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония с ръст на износа през март благодарение на автомобилите

Японският износ нарасна през март, подкрепен от ръста на доставките на автомобили, докато секторът продължава да се възстановява от природните катаклизми от миналата година, съобщи ВВС.

Публикувани тази нощ данни показаха, че износът на автомобили е нараснал с 33,6% на годишна база, а общият износ – с 5,9%.

Японските автопроизводители са били облагодетелствани от ръста на търсенето на ключови пазари като например САЩ, където продажбите на автомобили и лекотоварни камиони се повишиха с 13% през март. Продажбите на Toyota в САЩ нараснаха с 15% през март, а тези на Nissan – с 13%.

Рьоджи Муша от Musha Research заяви, че „подобрението в износа показва, че Япония и световната икономика се възстановяват“. Той добави, че слабостта на японската йена напоследък също е изиграла своята роля в подкрепа на износа.

Йената поевтиня с 8% спрямо долара през периода февруари-март, като по този начин направи японските стоки по-достъпни за купувачите от чужбина.

Японският внос също е нараснал през март, като ръстът е от 10,5%, а това е довело до външнотърговски дефицит в размер на 82,6 млрд. йени (1 млрд. долара).

До голяма степен неблагоприятният резултат се дължи на увеличаването с 21% на вноса на втечнен природен газ. Анализатори твърдят, че нарастващият внос на горива заради спирането на ядрените реактори в страната след инцидента с АЕЦ „Фукушима“, вероятно ще продължи да оказва неблагоприятно влияние върху данните за търговския баланс и през следващите няколко месеца.

„Износът към САЩ, особено този при автомобилите, не е вероятно да продължи да нараства, докато нивата на внос ще останат високи, водени от покупките на природни ресурси“, заяви Хидео Шимамине, главен икономист в изследователския институт Daiichi Life. „Изглежда, че за известно време ще имаме търговски дефицит“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още