IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът се обезценява в първия ден на монетарната реформа

Според някои анализатори обаче спадът е заради последните данни за растеж на втората по големина икономика

16:17 | 16.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юанът се обезценява в първия ден на монетарната реформа

След смекчаването на валутната политика на Китай юанът се озова в низходяща пързалка в понеделник. Доларът поскъпна до 6,325 юана, което е ръст от 0,5% над фиксираната цена от 6,296 юана от People's Bank of China (PBoC). Китайската централна банка позволи от днес отклонение до определен процент от дневния курс. Досега валутата можеше да се колебае само до половин процент в двете посоки – нагоре или надолу. Европейските страни и САЩ се надяват, че юанът ще поскъпне и по този начин ще намали изкуственото предимство на критикуваните китайски продукти на световните пазари.

Някои експерти обаче твърдят, че девалвацията през първия ден на новите правила за търговия се дължи повече на последните данни на растеж на втората по големина икономика, отколкото на нейната парична политика.

„Решението на централната банка няма да има пряко влияние върху валутния курс", заяви анализаторът на Commerzbank Луц Карповиц, цитиран от Ройтерс. Той пострада по-скоро от по-слаби икономически перспективи. Китайски търговец на валута насочи вниманието и към общото поскъпване на американската валута. Доларовият индекс нарасна с 0,3% в понеделник. В средносрочен план със сигурност ще се увеличават дневните колебания на цените, казва друг брокер. Оценките на пазара, според които юанът ще поскъпне с 2-3% обаче, няма да се променят с нищо.

Според Карповиц със скорошното облекчаване правителството в Пекин е на път към разрешаването на напълно плаващи валутни курсове. Китайски играч на пазара обаче предупреди да няма прекомерни очаквания. „Дори и след разширяването на търговския диапазон контролът все още е в ръцете на централната банка", казва той. Чу Хонбин, главен икономист за Азия  в HSBC, прогнозира допълнителни реформи на правителството в Пекин. Към тях спада и либерализацията на пазарите на облигации на Китай и на целия финансов сектор.

Член на японското правителство вече приветства стъпките на PBoC. Те допринасяли за стабилността на цените в Китай и за укрепване на местното търсене на вътрешния пазар. Освен това те са и в съответствие с планираното тясно финансово сътрудничество. Япония и Китай договориха през декември и по-силно отчитане на взаимните внос и износ в китайски юан и японска йена. Освен това Япония планира да купува все повече китайски държавни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още