IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст от 0,3% на потребителските цени в САЩ през март

На годишна база обаче потребителската инфлация се забавя до 2,7% спрямо 2,9% през февруари

17:44 | 13.04.12 г.
Ръст от 0,3% на потребителските цени в САЩ през март

Потребителските цени в САЩ нараснаха с 0,3% през март, след като понижаващите се цени на електроенергията парираха ръста в цените на енергоносителите, съобщиха от американското министерство на труда, цитирани от Ройтерс.

През февруари ръстът на потребителските цени бе от 0,4%. Днешните данни съвпаднаха с предварителните очаквания на анализаторите.

Ако се изключат силно волатилните цени на храните и енергоносителите, инфлационният натиск остава умерен, като цените се повишават с 0,2% на месечна база след ръст от 0,1% през февруари.

През март инфлацията бе тласкана нагоре от цените на бензина, които се повишиха с 1,7%, макар че процесът забавя темпо след ръста от 6% през февруари.

Цената на електроенергията се е понижила с 0,8%, което е най-сериозният спад от юни 2011 г. През март цените на хранителните стоки са нараснали с 0,2%.

На годишна база общата потребителската инфлация се е забавила до 2,7% през март след регистрираните 2,9% през февруари.

Основната потребителска инфлация обаче се е ускорила през миналия месец до 2,3% от 2,2% през февруари, след като през октомври бе достигнала дъно от 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още