IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Великобритания се е разширил през февруари

Спадът на износа е предизвикан от по-слабите продажби на британски автомобили в страни извън ЕС, включително САЩ, Русия и Китай

17:10 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският дефицит на Великобритания се е разширил през февруари

Търговският дефицит на Великобритания през февруари се е разширил поради спад на износа за страните извън Европейския съюз (ЕС), съобщава BBC.

Общият търговски дефицит се е увеличил до 3,4 млрд. британски лири от ревизираните 2,5 млрд. лири през януари, разкриват данни на кралския статистически институт (ONS).

Спадът на износа е предизвикан от по-слабите продажби на британски автомобили в страни извън ЕС, включително САЩ, Русия и Китай.

През февруари, износът на британски стоки се е понижил с 3,4%, докато вносът остава без промяна. За същия период търговският дефицит при стоките се е увеличил до 8,8 млрд. лири от 7,9 млрд. лири през януари. Търговският излишък при услугите остава без промяна и възлиза на 5,4 млрд. лири.

Според Лий Хопли, главен икономист на асоциацията на британските производители (EEF), дефицитът е в унисон с последните данни за производството.

„Въпреки че спадът на износа през февруари е предизвикан от по-слабото търсене извън ЕС, това е изключение от общата тенденция на растеж в развиващия се свят през последните две години“, допълва тя.

Миналата седмица ONS обяви неочакван спад на британското производството през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още