IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка остави монетарната политика без промяна

Натискът върху финансовата институция за нови стимули обаче се очаква да нарасне преди следващото заседание на управителния съвет

16:30 | 10.04.12 г.
<p>
	Масааки Ширакава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Масааки Ширакава. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка се въздържа от нови монетарни стимули, запазвайки основната лихва между 0 и 0,1% и запазвайки размерите на програмата за изкупуване на активи на 30 трилиона йени (368 млрд. долара) и на програмата за кредитиране на стойност 35 трлн. йени, съобщи Bloomberg.

Решението съвпадна напълно с очакванията на анализаторите. Финансовата институция вероятно запазва възможността да реагира по-късно през април, когато нейните коригирани прогнози за цените вероятно ще покажат, че целта ѝ от 1% инфлация през годината е далеч от изпълнението си.

„Японската централна банка ще бъде подложена на натиск да облекчи политиката на следващото си заседание заради своята близка до нулата прогноза за инфлацията“, смята Джунко Нишиока, анализатор в RBS Securities Japan Ltd. и бивш служител на централната банка.

В свое изявление управителят на финансовата институция Масааки Ширакава посочи, че тя ще предприеме необходимите мерки, базирани върху прогнозите ѝ за цените и ръста, след като внимателно ги проучи.

„Нямаме никакви предубеждения“ за това какви мерки да бъдат предприети, категоричен бе Ширакава.

Вчера японският премиер Йошихико Нода заяви, че правителството ще проведе заседания по преодоляването на дефлацията в страната, тъй като търси начин да прекъсне продължаващият над едно десетилетие спад в цените. Ширакава ще присъства на заседанието като наблюдател, като то може да бъде свикано още този месец, съобщи японският вестник Nikkei, без да посочва източник на информацията си.

Централната банка ще разшири програмата си за изкупуване на активи с 5 трилиона йени на следващото си заседание, смята Ясунари Уено, главен пазарен икономист в Mizuho Securities Co., преди да стане ясно днешното решение. Изуру Като, главен пазарен икономист в Totan Research Co., очаква увеличаването на програмата с 10 трлн. йени.

„Не е вероятно централната банка да остане в изчаквателна позиция за продължителен период“, пишат в свой доклад анализатори на токийския филиал на Bank of America Merrill Lynch. „Натискът върху банката нараства както от страна на политиците, така и откъм финансовите пазари“, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още