IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори пореден месец на ръст за германския износ, но с по-бавен темп

Все повече съдбата на германската икономика е в ръцете на търговските партньори на страната извън еврозоната, коментира икономист

11:09 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Втори пореден месец на ръст за германския износ, но с по-бавен темп

Германските износители се радваха на пореден месец на ръст през февруари, макар и забавен спрямо януарския, съобщи ВВС, като се позова на публикувани данни от германската Федерална статистическа служба.

На месечна база износът е нараснал с 1,6% през февруари при ръст от 3,4% за предходния месец.

Най-големи успехи германските износители са постигнали на пазарите извън еврозоната, където е регистриран ръст от 13,4% на годишна база.

Търговският излишък на страната обаче се е свил до 13,6 млрд. евро от коригираните в посока на повишение 15,1 млрд евро през януари при първоначално обявени 14,2 млрд. евро. Резултатът е следствие от нарасналия внос с 3,9%.

„Германският износ не се поддаде на общото февруарско замръзване на икономиката и нарасна за втори пореден месец“, заяви икономистът в ING Bank Карстен Бжески.

„През миналата седмица данните за индустрията показаха, че германската икономика продължава да флиртува с техническата рецесия. Все повече и повече нейната съдба е в ръцете на търговските партньори на страната извън еврозоната“, добави той.

Данните от миналата седмица показаха спад на индустриалното производство в Германия с 1,3% през февруари на месечна база, като сред основните причини бе изтъкнато и лошото време, засегнало строителния бранш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още