IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай за март е била 3,6%

Основен двигател на инфлацията са били цените на храните

09:55 | 09.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай за март е била 3,6%

Годишната инфлация в Китай достигна 3,6% през март, съобщи Ройтерс. Икономисти, анкетирани от агенцията, очакваха 3,3% ръст на потребителските цени през третия месец на годината.

Данни на китайската национална статистическа служба показват, че основен двигател на инфлацията са били цените на храните.

Цените на свинското месо например, което основно се консумира от китайците, са скочили с над 11% през март на годишна база. Зеленчуците са поскъпнали с 6% на месечна база и с над 20% на годишна.

Експерти поясняват, че вероятно движената от цените на храните инфлация е временно явление заради по-студената зима. Ниските температури са допринесли значително за поскъпването на хранителните стоки.

Анализатори очакват ценовият натиск в Китай да остане ограничен през 2012 г., което отчасти се дължи на по-високата инфлация от предните години. Това би дало на централната банка в Пекин повече възможности за действие и „отпускане на коланите“.

Икономисти очакват изискванията за задължителните банкови резерви да бъдат намалени още преди декември с още 150 базисни точки до 19 на сто. Така китайските банки ще бъдат окуражени да кредитират повече бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още