IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в САЩ е разкрил 209 хил. нови работни места през март

Бихме предпочели да видим по-бърз ръст на новите работни места, но ще трябва да приемем и този, коментира анализатор

17:13 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Частният сектор в САЩ е разкрил 209 хил. нови работни места през март

През март частният сектор в САЩ е разкрил 209 000 нови работни места, удължавайки бавния, но стабилен ръст на заетостта, характеризиращ пазара на труда в страната от месеци, съобщи CNBC, като се позова на проучване на Automatic Data Processing Inc. и Macroeconomic Advisors.

Водещ е секторът на услугите, където ръстът през март е от 164 000 нови работни места, макар тенденцията да се забавя спрямо коригираните в посока към повишение до 183 000 нови работни места данни през февруари.

„Така и трябва да бъде“, заяви Доуъл Пракън, председател на борда на директорите на Macroeconomic Advisors. „В началото на възстановяването обикновено се наблюдава ръст в заетостта в производството, но този сектор вече не отговаря в достатъчна степен за общата заетост в САЩ, за да бъде евентуален дългосрочен двигател на възстановяването. Необходимо е възстановяване на работните места в сектора на услугите“, обясни той.

В производството на стоки новите работни места са нараснали с 45 000 през март, докато в промишлеността ръстът е от 23 000, а в строителството – от 13 000. Финансовият сектор е добавил 8 000 нови служители.

Дребният бизнес, при който служителите са до 50, води създаването на нови работни места със 100 000 позиции. Средните фирми добавят 87 000, докато при едрите компании с по над 500 служители увеличението е с 22 000.

Финансовите пазари реагираха умерено на изнесените данни, като при държавните ценни книжа имаше слабо заличаване на печалбите.

Данните за февруари бяха коригирани до 230 000 при първоначално обявени 216 000 нови работни места. Очакванията на анализаторите обаче бяха за спад само с 11 000 нови работни местя спрямо първоначално обявените данни.

„Наистина трябва да видим по-бърз ръст от този, ако искаме да понижаваме неотклонно нивото на безработица“, смята Пракън.

Данните за март може да се окажат подвеждащи на фона на необичайно топлото време през зимата в САЩ, като част от анализаторите биха желали да изчакат и данните за април, за да формират по-точно мнение за процесите на пазара на труда.

„Наистина трябва да видим данните за април, за да оценим дали има изкривяване на числата заради времето. Друго притеснение са цените на бензина и дали те ще окажат влияние върху наемането на нови служители. Въздействието обикновено излиза наяве по-късно заради типичното изоставане“, заяви за Ройтерс Скот Браун, главен икономист в Raymond James в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида.

„Настоящите данни са все още окуражителни. Бихме предпочели да видим по-бърз ръст на новите работни места, но ще трябва да приемем и този“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още