IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поръчките през март предполагат, че еврозоната отново е в рецесия

Рецесията може да се окаже кратка като се има предвид оптимизмът в сектора на услугите, коментира анализатор

15:15 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поръчките през март предполагат, че еврозоната отново е в рецесия

Забавянето на поръчките в еврозоната през март вероятно означава, че регионът преживява умерена рецесия, въпреки повишения оптимизъм на бизнеса, съобщава Ройтерс.

През март индексът Eurozone Composite на Markit, който проследява състоянието на хиляди европейски компании, се е понижил до 49,1 пункта от 49,3 пункта през февруари. Стойности под 50 означават свиване.

Въпреки че индексът се представя по-добре от предварителните данни за мениджърските поръчки (PMI) – 48,7, Markit посочва, че еврозоната вероятно е в рецесия, дефинирана като две последователни тримесечия на негативен растеж.

И все пак новините от Markit не са напълно песимистични. Бизнес очакванията за сектора на услугите са на рекордни за последните 8-месеца нива.

„Лекият спад в темпа на свиване на сектора на услугите в еврозоната е недостатъчен, за да спре понижението на производствената активност и това води до рецесия“, казва Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

През март производството в еврозоната остана на червена територия за 8-ми пореден месец, за разлика от Китай и САЩ, където се наблюдава ръст на промишлената активност.

„Спадът засега е умерен, въпреки че през първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната вероятно ще се свие с 0,2%“, прогнозира Уилямсън.

Индексът на поръчките в сектора на услугите през март се е повишил до 49,2 пункта от 48,8 пункта през февруари.

В същото време, индексът на бизнес очакванията през март се е повишил до 60,6 пункта – най-високото ниво от 8 месеца, благодарение на предоставените от Европейската централна банка (ЕЦБ) безпрецедентни 3-годишни заеми за банковия сектор.

„На фона на оптимизма в сектора на услугите, който е доста по-висок отколкото в края на миналата година, рецесията може да се окаже кратка“, посочва Уилямсън.

Заетостта в сектора на услугите падна до 3-месечно дъно, въпреки че Германия отчита рекорден от началото на годината спад на безработицата.

Безработицата в еврозоната през февруари достигна най-високите си нива от 15 години - 10,8% и 17 млн. безработни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още