IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейски институции очакват нулев ръст в еврозоната

Ръстът в цените на енергоносителите ще прекъсне тенденцията за забавяне на инфлацията, смятат специалистите

20:06 | 03.04.12 г.
Европейски институции очакват нулев ръст в еврозоната

Напрежението върху финансовите пазари намаля, но през следващите може да се очаква само бавен ръст, обявиха три ключови европейски икономически институции в общо съобщение, публикувано днес, съобщи MarketWatch.

От германския институт Ifo, френския статистически институт Insee и италианската статистическа агенция Istat посочват, че икономическата им прогноза за първото тримесечие в еврозоната е за свиване от 0,2%, като по този начин потвърждават предвижданията си от януари.

Трите институции са единни и в мнението си за второто тримесечие, като очакват нулев ръст.

Инфлацията обаче се очаква да остане на сравнително високи нива заради високите цени на петрола, като прогнозите са с влошени показатели спрямо досегашните, се добавя в съобщението.

Там се уточнява, че очакванията са за инфлация от 2,6% в края на първото тримесечие на годишна база и за 2,4% в края на второто тримесечие. През януари числата бяха съответно 2,1% и 1,9%.

Все пак „през прогнозирания хоризонт инфлационният натиск ще остане слаб“, като се има предвид слабото вътрешно търсене в страните-членки на еврозоната, отбелязват трите институции. Въпреки това „ръстът в цените на енергоносителите ще прекъсне тенденцията за забавяне на инфлацията“, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още