IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в производствения сектор на еврозоната се разпространява към ядрото

Индексът на производствената активност на института Markit за месец март бе потвърден на 8-месечно дъно

12:45 | 02.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Спадът в производствения сектор на еврозоната се разпространява към ядрото

Производственият сектор в еврозоната се е свил за 8-ми пореден месец и с най-бързо темпо през март, увеличавайки белезите, че регионът е в рецесия, като спадът се разпространява и към основни страни-членки като Франция и Германия, показва проучване на института Markit, цитирано от Ройтерс.

Индексът на производствената активност в еврозоната се е понижил до 47,7 пункта през март при 49,0 пункта през февруари, сочат окончателните данни, които потвърдиха напълно предварителните и очакванията на анализаторите. От август 2011 г. индексът остава под границата от 50 пункта, разделяща спада от ръста.

„Производителите от еврозоната претърпяха лош месец март. Продължаващите резки спадове в периферията вече са съпроводени от признаци на подновена слабост в държави като Германия и Франция“, заяви главният икономист на института Крис Уилямсън.

Данните от Германия и Франция показаха, че производственият им сектор се е свил през март. В Испания, която се мъчи да въведе мерките за строги икономии, изисквани от Европейския съюз, за да може да се вмести в целта си за бюджетния дефицит, производството се свива за 11-ти пореден месец.

Индексът за новите поръчки в производството се е понижил до 45,4 пункта през март при 47,3 пункта през февруари, оставайки под 50 пункта от юни 2011 г. Обикновено той е индикатор за бъдещ спад в производството.

„Перспективите за април също изглеждат слаби, като компаниите съобщават за все по рязък спад на новите поръчки и запасите“, посочи Уилямсън.

Индексът на производителността е паднал до 48,7 пункта спрямо предварително обявените 48,8 пункта и при 50,3 пункта през февруари. За последните осем месеца само през два индексът на производителността е надхвърлял границата от 50 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Crosslink:http://***.investor.bg/evropa/334/a/dannite-za-proizvodstvoto-v-sasht-povishiha-nastroeniiata-na-borsite-v-evropa,132513/WTF??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още