IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната се забавя през март

Продажбите на дребно в Германия пък са се свили изненадващо през февруари

16:13 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната се забавя през март

Инфлацията в еврозоната се е забавила повече от очакваното през март, тъй като поскъпването на енергийните суровини е неутрализирало ефектите от охлаждането на икономиката, пише Bloomberg.

През март нивото на инфлация в страните от валутния съюз е било 2,6 на сто, показват първоначалните оценки на Евростат. През февруари поскъпването на живота възлезе на 2,7 на сто.

Регистрираната инфлация е най-ниска от август миналата година насам, но въпреки това е по-висока от предварителните прогнози на анализаторите.

Според прогнозите на Европейската централна банка инфлацията в еврозоната за тази година ще е 2,4 на сто, а през следващата – 1,6 на сто.

Днес стана ясно още, че продажбите на дребно в Германия неочаквано са се свили за втори пореден месец през февруари. Свиването е с 1,1 на сто на годишна база, а предварителните очаквания бяха за ръст от 1,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още