IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското индустриално производство с неочакван спад през февруари

Страната обаче е все още на пътя на умереното икономическо възстановяване, посочва икономист

10:49 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японското индустриално производство с неочакван спад през февруари

Индустриалното производство в Япония изненадващо се е понижило през февруари заради спадналото чуждестранно търсене на автомобили и електроника, съобщава BBC.

Продукцията през миналия месец е намаляла с 1,2% спрямо януари, обяви Министерството на търговията на Япония. Анализатори очакваха повишение от 1,3%.

Министерството очаква предстоящо възстановяване – ръст от 2,6% през март и 0,7% през април, което се споделя и от наблюдатели.

„Подобряващата се световна икономика, възстановяващите се вериги за доставки (засегнати от наводненията) и субсидиите за енергийно ефективни автомобили вероятно ще подкрепят японското индустриално производство в идните месеци“, коментира Юичи Кодама, икономист в Meiji Yasuda Life Insurance.

Други макро данни също подкрепят виждането за икономическо възстановяване. Безработицата се е понижила до 4,5% през февруари от 4,6% през март. Индексът на потребителски цени се е покачил с 0,1% през февруари - първи ръст от пет месеца насам, при очаквания за спад от 0,1%.

„Япония е все още на пътя на умереното възстановяване“, казва Джунко Нишиока, главен икономист в RBS Securities Japan.

Той очаква безработицата да спадне до 4% през следващите шест месеца, докато потребителската инфлация да остане на нивото от 0,1% и през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още