IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван ръст на потребителското доверие в Италия през март

8-месечният връх се дължи основно на по-голямата увереност в личното благосъстояние, макар че опасенията за безработицата се увеличават

15:31 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Неочакван ръст на потребителското доверие в Италия през март

Потребителското доверие в Италия неочаквано се повиши през март, като жителите на третата по големина икономика  w еврозоната се чувстват по-уверени по отношение на личното си положение, съобщиха от италианския статистически институт Istat, цитирани от MarketWatch.

Индексът на потребителското доверие достигна 96,8 пункта, като това е най-високият показател от юли 2011 г. Очакванията на анализаторите бяха за спад до 93,6 пункта. От института коригираха и данните за февруари до 94,4 пункта при първоначално обявени 94,2 пункта.

Днес бе отчетен 8-месечен връх и на бизнес доверието в Германия, което предполага, че най-голямата европейска икономика вероятно ще се върне към растеж въпреки дълговата криза.

Второто значително подобрение само за месец дойде в момент, когато доходността по италианските държавни облигации продължава да се понижава. То е най рязко при подиндекса, отчитащ мнението на италианците за личното им положение, но и виждането им за общото икономическо състояние също регистрира подобрение, посочват от Istat.

Очакванията за италианския икономически импулс остават стабилни, макар да има известен ръст на опасенията за безработицата, добавят оттам.

Италианските домакинства дават признаци, че е по-вероятно да закупят стоки за дълготрайна употреба, макар показателят да остава дълбоко на отрицателна територия, отбелязват експертите на статистическия институт.

Достигнатите 96,8 пункта обаче остават под всички показатели за периода април 2009 г. - юли 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още