IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неочакван спад в икономиката на еврозоната през март

Изглежда икономическото оживление от началото на годината изгуби опора и регионът се насочва към нова рецесия

13:50 | 22.03.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Неочакван спад в икономиката на еврозоната през март

„Мерките на строги икономии, осъществявани там, ще задържат големи икономики като Италия и Испания в рецесия, която ще навреди на региона като цяло“, убеден е той.

Макар че Европейската централна банка изля над 1 трлн. евро в банковата система на еврозоната от декември насам, данните за бизнес активността сочат, че вероятно ще е нужно време, докато средствата достигнат до реалната икономика.

По същото време на миналата година производственият сектор в еврозоната се разширяваше с най-бързото темпо от създаването на валутния съюз, предвождайки икономическото възстановяване в региона.

Данните от днес показват, че производителите посягат към запасите, за да се задържат на повърхността, докато новите поръчки намаляват рязко.

Индексът на бизнес активността в производството за еврозоната като цяло регистрира спад до 47,7 пункта през март при 49,0 пункта през февруари, опровергавайки очакванията за повишаване до 49,5 пункта. Нивото на промишленото производство, което е част от съвкупния индекс на бизнес активността, е преминало на негативна територия с 48,8 пункта през март при 50,3 пункта през февруари.

„Очакваме да видим как компаниите намаляват броя на заетите в ускорен темп през следващите месеци и как производството се свива още по-бързо, освен ако новите поръчки не обърнат тенденцията, но за моменте няма признаци за подобно нещо“, отбелязва Уилямсън.

Съвкупният индекс на бизнес активността по отношение на заетостта е паднал до най-ниското си ниво от 2 години до 49,0 пункта през март спрямо 49,1 пункта през февруари.

Данни от миналата седмица показаха, че заетостта в еврозоната през последното тримесечие на 2011 г. се е понижила с 0,2%. „В сравнение с положението преди година, когато имаше солиден ръст на заетостта, това е сериозен обрат и е доста разочароващо да изпаднем в подобна ситуация“, подчерта Уилямсън.

Новините от сектора на услугите в еврозоната са малко по-добри, като там индексът на бизнес активността през март е загубил само 0,1 пункт до 48,7 пункта.

Най-сериозен е спадът при новия бизнес в сектора, където понижението е до 48,3 пункта през настоящия месец от 49,0 пункта през миналия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
"Икономиката направи НЕОЧАКВАН завой към спад.." Хайде бе! Какво му е неочакваното след като от година и половина хората с мозък в главата повтарят, че Еврозоната върви към тотална рецесия? То не бяха бюджетни рестрикции, то не бяха тройки в Гърция, то не бяха орязвания и рестрикции къде ли не.. Да, може и да има инфлация ако печаташ като луд в нормални времена, ама по време на люта криза, с 5 държави с чудовищна безработица, тотален икономически колапс и никакви инвестиции, това просто няма как да стане. Вместо да играеме по свирката на Обама, който си плете собствената кошница, Европа трябваше твръдо да застане срещу всякакви спекилации около Иран, да не позволява да се повтаря Либия от миналата година, да направи каквото може за да свали цената на петрола и да свали драстично *** евро.Производство? Как, по точно след като валутата е скъпа, европейският парламент е най-ненужният бюджетен тумор в света, политиците са се окопали в безсилието си да се противопоставят на Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
...и това е здравословната тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Леле мале, имам чувството, че само аз от целия свят съм очаквал спада. Може би защото очаквам неочакваното или може би защото за разлика от всякакви пишман анализатори фактически работя в производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още