IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван спад в икономиката на еврозоната през март

Изглежда икономическото оживление от началото на годината изгуби опора и регионът се насочва към нова рецесия

13:50 | 22.03.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Неочакван спад в икономиката на еврозоната през март

Икономиката на еврозоната направи неочакван завой към спад през март, засегната от резкия спад на производствената активност във Франция и Германия, който надхвърли и най-песимистичните очаквания на анализаторите, става ясно от изследване на института Markit, цитирано от Ройтерс.

Индексите на бизнес активността на практика слагат край на надеждите, че регионът може да избегне нова рецесия. И нещо още по-тревожно – изследването предполага, че бизнес активността в най големите икономики в еврозоната – Франция и Германия – започва да се понижава при нарастване на безработицата с най-бързото темпо от март 2010 г.

Съвкупният индекс на бизнес активността на Markit се е понижил до 48,7 пункта през март спрямо коригираните към повишение 49,3 пункта през февруари при първоначално обявени 49,0 пункта. Показател под 50 пункта регистрира спад.

„Икономиката на еврозоната се сви с по-бързо темпо през март, което предполага, че регионът изпада отново в рецесия, като производството се понижава през последното тримесечие на миналата година и през първото на 2012 г.“, заяви главният икономист в института Крис Уилямсън.

„При това темпо се очертава доста слаба година. Имахме оживление в началото на годината и тогава се надявахме, че икономиката си връща импулса, но изглежда то изгуби опора“, добави Уилямсън.

Според него изследването насочва към приблизително свиване на брутния вътрешен продукт в региона през първото тримесечие от около 0,1%. След спада от 0,3% през последното тримесечие на 2011 г. това ще означава връщане на еврозоната към рецесия.

Във Франция индексът на бизнес активността в производството се е понижил до 47,6 пункта през март дори при коригираното към понижение ниво от 50,0 пункта през февруари, а в Германия спадът е до 48,1 пункта през настоящия месец спрямо 50,2 пункта през миналия, за който първоначално бе обявено ниво от 50,1 пункта.

При положение, че дори най-силните икономики в региона страдат, Уилямсън изтъква, че е трудно да се посочи какво би могло да изведе еврозоната до положително развитие през следващите месеци, особено след като много от по-малките икономики вече са затънали в рецесията.

Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
"Икономиката направи НЕОЧАКВАН завой към спад.." Хайде бе! Какво му е неочакваното след като от година и половина хората с мозък в главата повтарят, че Еврозоната върви към тотална рецесия? То не бяха бюджетни рестрикции, то не бяха тройки в Гърция, то не бяха орязвания и рестрикции къде ли не.. Да, може и да има инфлация ако печаташ като луд в нормални времена, ама по време на люта криза, с 5 държави с чудовищна безработица, тотален икономически колапс и никакви инвестиции, това просто няма как да стане. Вместо да играеме по свирката на Обама, който си плете собствената кошница, Европа трябваше твръдо да застане срещу всякакви спекилации около Иран, да не позволява да се повтаря Либия от миналата година, да направи каквото може за да свали цената на петрола и да свали драстично *** евро.Производство? Как, по точно след като валутата е скъпа, европейският парламент е най-ненужният бюджетен тумор в света, политиците са се окопали в безсилието си да се противопоставят на Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
...и това е здравословната тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Леле мале, имам чувството, че само аз от целия свят съм очаквал спада. Може би защото очаквам неочакваното или може би защото за разлика от всякакви пишман анализатори фактически работя в производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още