IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Епохата на печатането на пари може би приключва

Проучване сред фонд-мениджъри показва по-оптимистични настроения за перспективите за ръст, а дълговете остават основен риск пред световното възстановяване

13:19 | 21.03.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Епохата на печатането на пари може би приключва

Епохата на вливане на ликвидност – процес, при който централните банки изкупуват активи под формата на държавни облигации, за да излеят средства на пазарите – може би приключва, сочи проучване сред фонд-мениджъри, проведено през този месец от Bank of America Merrill Lynch и цитирано от CNBC.

По данни на проучването инвеститорите са по-оптимистично настроени за бъдещето и перспективите за ръст, като вече не очакват да бъдат предприемани мерки за вливане на ликвидност от американския Федерален резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Заключението, което можем да си направим, е че фонд-мениджърите смятат, че вливането на ликвидност е дало резултат, политиката на централната банка е ефективна и че борбата с инфлацията е доведена до нива, която според тях не е нужно да бъде разширявана“, заяви Гари Бейкър, ръководител на отдела за стратегии за европейските ценни книжа в Bank of America Merrill Lynch.

В проучването 28% от фонд-мениджърите заявяват, че очакват световната икономика да се ускори през следващите 12 месеца, докато през февруари на подобно мнение бяха едва 11%, а това е най-високото ниво от март 2011 г. Инвеститорите предвиждат и по-висока инфлация, като 13% от тях очакват тя да се ускори догодина.

Изследването обаче потвърди, че за фонд-мениджърите националните дългове остават най-големият риск за световното възстановяване.

Проучването констатира, че борсовите индекси в световен мащаб са достигнали 28% над дъното си от октомври 2011 г., а банките остават на второ място сред най-избягваните сектори за инвестиции след комуналните компании. Акциите на технологичните компании пък са най-търсените.

„Има две развития – технологиите са някъде далеч напред, а хората никога не са били по-влюбени в тях. Другото включва добре балансирана смес от циклични акции и такива на индустриалните компании“, смята Бейкър. „Най-голямата промяна през месеца е определено при финансовите компании. Това развитие се случва в Европа през последните няколко месеца, а сега и САЩ се включиха в процеса“, добави той.

Проучването от този месец разкрива също, че вниманието на инвеститорите са връща от развиващите се пазари към развитите икономики като Европа, Япония и САЩ, докато перспективите за ръст се подобряват.

И макар че световните развиващи се пазари остават най-популярния регион, опасенията за забавянето на китайския ръст се увеличават. За 9% от анкетираните китайската икономика ще отслабне през следващата година, докато през февруари само 2% са били на същото мнение, сочат данните от проучването.

Освен това за първи път от юли 2011 г. фонд-мениджърите смятат, че печалбите в световен план вероятно ще се подобрят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Проблемът не е "печатане на пари", а съпътстващо НЕПЪЛНОЦЕННО държавно финансово управление, което подсигурява развитие на стопанска криза.Потребно е прекратяване на причината, която създава стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Нашата печатница неработи, защото не произвеждаме НИЩО освен *** и ченгета. домати внасяме от Македония, сол от Египет, дрехи от Китай. Така че и да печатат никой не я ще. Идва времето на виртуалните пари всеки ще има чип и с него пъри няма да види и като се ***.. системата всички ще сме бедни а само неколцина ще имат пари а останалите ще слугуват. Демокрацията е като менструа... все кръв се лее :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 12 години
щото сме балами :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Е нашата печатница защо не работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
това му е хубавото на Пазара - посоките са само две !-------------свърши ли ерата на Харченето на Пари - идва ерата на Печатенето на Пари!свърши ли ерата на Печатенето на Пари-идва Ерата на Харченето на Пари;)---------Единственото правило е : Парите се печатят за да се харчат !всичко друго е шумотевица по пътя към правилото !през 1472 г. най-старата банка в света е въвела това правило (Monte dei Paschi di Siena )на нас ни остава само да го прилагаме ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Епохата на печатането МОЖЕ БИ приключва. Започва епохата на ГОЛЯМОТО печатане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
Докато държавните дългове нарастват, печатниците не могат да спрат. Няма кой да купи тоя все по-голям обем правителствени облигации. Докато не видя дълговете на САЩ, Япония, Англия и европейските държави да намаляват, не вярвам в никакво спиране на печатниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още