IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ с най-висок ръст за последните пет месеца

Доларът поскъпна рязко спрямо еврото и достигна едномесечен връх

14:58 | 13.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в САЩ с най-висок ръст за последните пет месеца

Продажбите на дребно в САЩ са отчели най-голямото си повишение за последните пет месеца през февруари. Това е поредният сигнал, че най-голямата икономика в света набира инерция след тежката криза, пише Bloomberg.

Спрямо януари продажбите на дребно са нараснали с 1,1 на сто, а на годишна база увеличението е с 6,5 на сто, показват данните на американското търговско министерство.

През първия месец на годината продажбите на дребно нараснаха с 0,6 на сто на месечна база, а постигнатият за февруари ръст съвпада с очакванията на анализаторите.

Статистиката отчита, че през февруари е имало повишение на търсенето в 11 от общо 13 индустриални групи. При автомобилните дилъри има ръст на продажбите от 1,6 на сто, което остана под очакванията на пазара.

Изваждането на автомобилите от изчислението на индекса на продажбите на дребно води до ръст на показателя с 0,9 на сто на месечна база, което е повече от очакваните 0,7 на сто.

При продажбите на дрехи има ръст от 1,8 на сто, което е най-голямото увеличение от ноември 2010 година насам.

След данните доларът поскъпна рязко спрямо еврото, достигайки ниво от 1,3058 долара за евро. Това е най-високото ниво на зелените пари от 16 февруари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още