IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

227 хил. работни места са били създадени в САЩ през февруари

Външнотърговският дефицит за януари се е разширил с 4% заради повишените цени на петрола и възраждащото се търсене

17:07 | 09.03.12 г.
227 хил. работни места са били създадени в САЩ през февруари

Икономиката на САЩ е създала 227 000 работни места през февруари, макар че нивото на безработица се е задържало на нивото от 8,3%, сочат данни на американското министерство на труда, цитирани от ВВС. Предварителните очаквания бяха за ръст на работните места с 210 000.

Нивото на безработица пък се задържа на най-ниската си стойност от почти 3 години и остава доста под нивата през по-голямата част от миналата година, които гравитираха около 9%.

Заетостта в САЩ нараства стабилно от половин година, като за последните 3 месеца броят на създадените нови работни места не е падал под 200 000. Това подхранва надеждите, че американското икономическо възстановяване набира темпо, а вероятността за евентуална нужда от допълнителни икономически стимули намалява.

Към добрите новини се прибавя и корекцията за създадените нови работни места през декември и януари, добавила още 61 000 към първоначално обявените за двата месеца.

От министерството на търговията на страната пък обявиха, че външнотърговския дефицит се е разширил през януари, тъй като повишените цени на петрола и възраждащото се търсене са тласнали вноса към рекордни стойности, съобщи Ройтерс.

Външнотърговският дефицит е нараснал с 4% до 52,6 млрд. долара, което е най-високият показател от октомври 2008 г. Данните за декември също бяха коригирани в посока на повишение до 50,4 млрд. долара от предварително обявените 48,8 млрд. долара.

Вносът е нараснал с 2,1% до 233,4 млрд. долара, като с най-голям принос е вносът от Китай, разширил се с 4,7% до 34,4 млрд. долара. Вносът на стоки е достигнал най-високото си ниво от юли 2008 г., малко преди финансовата криза да срине световната търговия.

Износът през януари е нараснал с 1,4% до 180,8 млрд. долара, воден от рекордния износ на услуги, автомобили и средства за производство. Най-голям е ръстът в износа за Мексико и Япония, докато за Китай и Европейския съюз е регистрирано свиване.

Търговският дефицит с Китай се е разширил с 12% до 26 млрд. долара през януари на месечна база, след като за цялата 2012 г. той надхвърли 295 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още