IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай заложи инфлация от 4% през 2012 г.

Това оставя възможност за икономическо стимулиране и разхлабване на рестрикциите върху цените на ресурсите, пише Bloomberg

10:57 | 06.03.12 г.
Китай заложи инфлация от 4% през 2012 г.

Китай определи по-висока от очакваното цел за инфлацията в страната. Това оставя възможности за фискално и монетарно стимулиране на икономическия растеж и разхлабване на правителствените рестриктивни мерки върху цените на ресурсите, включително и енергията, съобщи Bloomberg.

Премиерът Уън Дзябао съобщи, че властите в Пекин ще целят 4% инфлация, което съвпада с таргета за миналата година, докато очакванията на икономисти бяха за определяне на цел от 3-3,5%.

През 2011 г. потребителските цени в Китай се повишиха с 5,4%.

„Целта от 4% инфлация за тази година е консервативна, годишната инфлация вероятно ще бъде около 3%“, коментира Ли Даокуей, академичен съветник в китайската централна банка.

Китайското правителство прави опити да наложи по-пазарно ориентирани методи при определянето на цените, за да стимулира икономиите на енергия, като кара потребителите да поемат по-голямата част от разходите.

Енергийните компании купуват въглища на пазарна цена, но са принудени да предлагат крайната си продукция на регулирани цени, които не винаги покриват разходите им. Според Китайския енергиен съвет 40% от производителите на енергия, които ползват въглища, са генерирали загуби през 2011 г.

Същото важи и за рафинериите, които продават горивата на контролирани от държавата цени, които не се влияят от движенията на цената на петрола на световните пазари.

Снощи също така Китай ревизира очакванията си за икономически растеж през настоящата година до 7,5%. Това вероятно означава, че Пекин изоставя идеята за минимум 8 на сто ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

Според Barclays Capital правителството може да си позволи да допусне по-бавен икономически ръст, тъй като работната сила в Китай също намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още