IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес активността в еврозоната се сви през февруари

Данните не вещаят нищо добро за икономиката на региона като цяло, тъй като умерената рецесия още е на дневен ред, коментира анализатор

16:12 | 05.03.12 г.
Бизнес активността  в еврозоната се сви през февруари

Затъналата в дългове еврозона действа като бреме върху световната икономика в началото на новата година и изглежда  обречена да се върне към рецесията точно когато политиците привършиха амунициите, посочва в свой материал Ройтерс.

Данни за частния сектор в еврозоната, публикувани днес, показват рязка негативна тенденция в бизнеса в Италия и в Испания, довел региона до спад през миналия месец.

Съвкупният индекс на бизнес активността в еврозоната на института Markit, който отразява икономическата активност в частния сектор, се е понижил до 49,3 пункта през февруари, сочат коригираните данни, като първоначалните бяха за свиване до 49,7 пункта при 50,4 пункта, регистрирани през януари. Показател под 50 пункта показва свиване, докато над 50 сочи ръст.

Това означава, че частният сектор в европейската икономика се е свил през 5 от последните 6 месеца. В Германия, най-голямата и силна икономика в еврозоната, е регистриран ръст, докато във Франция нещата са в застой.

В сектора на услугите свиването продължава, като от 49,4 пункта индексът се е свлякъл до ниво от 48,8 пункта.

„Това ще предизвика съмнение в надеждите, че свиването през четвъртото тримесечие е еднократно явление за еврозоната като цяло, но най-притеснителното развитие е продължаващата слабост на мерките в Южна Европа“, заяви Бен Мей от Capital Economics.

„„Европейската централна банка се насочва към реализиране на политика за региона като цяло, а не за отделните икономики, и изглежда тази политика ще се окаже по-слабо съобразена с онова, което Испания и Италия биха предпочели“, добави той.

Съвкупният индекс на бизнес активността е добър индикатор за цялостния ръст. Икономиката на еврозоната се сви с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2011 г. и Европейската комисия прогнозира, че тя ще се свие със същия размер през цялата 2012 г.

„Днешното изследване на бизнес активността не вещае нищо добро за икономиката на еврозоната като цяло, тъй като умерената рецесия е все още на дневен ред“, заяви Аннализа Пиаца от Newedge.

Междувременно продажбите на дребно в еврозоната нараснаха неочаквано с 0,3% на месечна база през януари, надхвърляйки предварителните очаквания, съобщи ВВС, като се позова на данни на европейската статистическа служба Евростат.

Продажбите в Европейския съюз като цяло са нараснали с 0,7% на годишна база. В Германия обаче е регистриран спад от 0,6%, докато във Франция е налице ръст от 2,1%. Липсват данни за Испания и Гърция. Най-висок е ръстът в Латвия с 6,4%, следвана от Словения с 5,5% и Румъния с 3%.

„Макар че данните за продажбите на дребно в еврозоната през януари са умерено по-добри от очакваното, те не разсейват опасенията, че слабото потребителско търсене остава сериозна заплаха за очакванията, че икономическата активност в еврозоната може да се върне към ръст през първото тримесечие на 2012 г.“, коментира Хауърд Арчър, икономист в изследователската компания IHS Global Insight.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още