IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в икономиката на еврозоната нарасна през февруари

С новите мерки за икономии, неразрешената дългова криза и рекордните цени на петрола обаче потребителите и бизнесът има още доста за какво да се тревожат

15:58 | 28.02.12 г.
Доверието в икономиката на еврозоната нарасна през февруари

Доверието в икономиката на еврозоната нарасна за втори пореден месец през февруари, сочат резултати от публикувано днес проучване на Европейската комисия, цитирано от Ройтерс.

Показателят за икономическото доверие на ЕК се е повишил с едни пункт в еврозоната до 94,4 пункта, надхвърляйки и очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за ръст до 93,9 пункта, и връщайки се към нивата от октомври 2011 г.

Бизнес доверието обаче остава малко под предварителните прогнози, нараствайки до -0,18 пункта.

В Германия оптимизмът за икономиката едва се повишава с 0,1 пункта през януари, макар че във Франция се забелязва известно възстановяване, след като икономическото доверие нарасна с 1,6 пункта. Във Франция и Италия също са регистрирани повишения.

В Испания обаче доверието се е влошило, а в Португалия и Гърция моралът остава нисък.

„Има няколко сигнала, че поривът за икономически ръст е на път да помогне за преодоляване на дълговата криза“, заяви Джонатан Лойнис, главен икономист за Европа в Capital Economics. „Показателят все още е под нивата, регистрирани през по-голямата част от миналата година“, добави той.

Изследването на ЕК изважда наяве и затрудненията. Доверието в индустрията се е подобрило през февруари, докато оптимизмът в услугите остава без промяна спрямо предходния месец.

Очакванията на бизнеса за заетостта остават доста под нивата от началото на миналата година и тревогите на европейците за запазването на работните им места са се усилили.

„С допълнителни финансови мерки за икономии в процес на подготовка, неразрешена дългова криза и цени на петрола, чупещи рекорди в евро, потребителите и бизнесът има още доста за какво да се тревожат“, заяви Мартин ван Влиет, икономист в ING.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още