IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото се изстреля до тримесечен връх

Гръцките проблеми вече не са на дневен ред, коментират анализатори

18:26 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото се изстреля до тримесечен връх

Еврото продължи рязкото си поскъпване от последните дни и достигна най-високото си ниво срещу щатския долар за последните три месеца. Във фокуса на вниманието според пазарните наблюдатели са предстоящите следващата седмица операции по вливане на дългосрочна ликвидност от страна на Европейската централна банка.

„Ликвидността, съчетана с желанието да се затворят очите пред проблемите на Гърция, подпомага повишението не само на борсовите индекси, но и на цената на облигациите от периферията на еврозоната, а също и на самото евро, коментира Катлийн Брукс, директор във Forex.com за MarketWatch.

Днес еврото се изстреля до 1,3470 EUR/USD, което е най-високото ниво на единната валута от началото на декември. През настоящата седмица тя е поскъпнала с над 2,3 на сто спрямо долара.

Единната валута поскъпна рязко и срещу йената, като само днес стойността й се повиши с 1,7 на сто до 108,77 йени за евро. Това е най-слабото ниво за йената от края на окомври досега.

През следващата седмица се очаква ЕЦБ да проведе втората си операция по дългосрочно финансиране. При предишното такова действие банките от еврозоната взеха тригодишни кредити с лихва 1% на обща стойност от близо 489 млрд. евро.

„Пазарът продължава да има надежда, че възстановяването продължава, докато проблемите на Гърция остават настрани. В този контекст преминаването над нивото от 1,34 долара за евро за пръв път от началото на декември може да изведе единната валута до 1,3509 EUR/USD към края на месеца заради закриване на къси позиции”, смята Джереми Стреч от CIBS в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още