IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валутната волатилност се понижи до най-ниските нива от 2008 г.

По-ниската волатилност прави инвестициите във валути на страни с по-високи лихвени проценти по-привлекателни

20:17 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Валутната волатилност се понижи до най-ниските нива от 2008 г.

Волатилността на валутите на страните от Г-7 се е понижила до най-ниското ниво от август 2008 г., поради оптимизма за възстановяването на глобалната икономика, съобщава Bloomberg.

Това от своя страна насърчава инвеститорите да купуват активи, чиято стойност нараства в периоди на икономически подем.

Волатилността на 3-месечните опции върху валутите на страните от Г-7, проследявана от G7 Volatility Index на JPMorgan, вчера се понижи до 9,78% - най-ниското ниво от 8 август 2008 г., след като трейдърите на опции понижиха очакванията си за риска от значителни флуктуации на валутните курсове.

По-ниската волатилност прави инвестициите във валути на страни с по-високи лихвени проценти по-привлекателни, тъй като рискът при подобни сделки е движението на пазара да не заличи печалбите.

Днес доларът и японската йена увеличиха загубите си спрямо останалите основни валути, след като стана ясно, че първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ остават на 4-годишно дъно, а бизнес доверието в Германия се е повишило до най-високото ниво от 7 месеца.

Инвеститорите продават валути на страни с основни лихвени проценти близки до нулата, за да купуват активи с по-висока доходност.

„Волатилността намалява и наблюдаваме повишен апетит за рискови активи. Това е така защото лоши новини напоследък няма, а добрите новини продължават да се редят“, казва Фабиен Илайсън, валутен директор на Mizuho Financial Group Inc. в Ню Йорк.

„За сега икономическите данни от САЩ са доста добри, а и Европа не е затънала съвсем в калта“, допълва той.

От началото на годината реалът в Бразилия, където основният лихвен процент е 10,5%, е поскъпнал спрямо японската йена с 15%. За същия период мексиканското песо е поскъпнало спрямо японската валута с 14%.

От декември да заемате йени, за да купувате валути с по-висока доходност е донесло на инвеститорите възвращаемост от 6,7%, разкрива индексът V24 Carry на UBS AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още