IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Германия бизнес доверието изкачи 7-месечен връх

Мерките за строги икономии в еврозоната и дори февруарските студове не се отразяват на бизнес оптимизма в страната, коментира анализатор

15:37 | 23.02.12 г.
В Германия бизнес доверието изкачи 7-месечен връх

Доверието на германския бизнес през февруари достигна 7-месечен връх, сочат данни на института Ifo, цитирани от ВВС.

Индексът за бизнес климата в Германия нарастваа за четвърти пореден месец през февруари, този път до 109,6 пункта при 108,3 пункта през януари, надхвърляйки и очакванията на анализаторите.

От института посочиха, че стабилното вътрешно търсене предпазва германския бизнес от най-лошите ефекти на дълговата криза в еврозоната.

„Мерките за строги икономии в останалите държави от еврозоната и февруарският студ – изглежда нищо не може да разбие германския бизнес оптимизъм“, заяви Карстен Бжески от ING Bank. „Днес индексът на Ifo осигурява допълнителни доказателства, че германската икономика направи само кратък престой в края на миналата година“, добави той.

През последното тримесечие на 2011 г. германската икономика се сви с 0,2%, макар че за цялата година регистрира ръст от 3%. Икономистите са убедени, че тя ще се разшири и през първото тримесечие на 2012 г., избягвайки рецесията.

„При положение, че Германия се връща към ръст, по-слабите държави ще могат да се възползват от нарасналото търсене за вносни стоки и услуги и би трябвало също да се върнат към някакво разширяване по-късно през годината“, заяви Кристиан Шулц от Berenberg Bank. „Настоящите мерки на строги икономии обаче ще продължат да забавят икономическия растеж“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още