IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратег: Преминете към неутрална рискова позиция спрямо еврото

Валутните двойки, които не са от избягващите риска, могат да попаднат под допълнителен натиск, смята Йенс Нордвиг от Nomura

17:47 | 20.02.12 г.
Стратег: Преминете към неутрална рискова позиция спрямо еврото

По отношение на еврото инвеститорите би трябвало да преминат към по-неутрална позиция спрямо риска, тъй като настоящото мощно възходящо движение на рисковите активи прави валутните двойки, които не са от избягващите риска, по-слабо привлекателни, като те могат да попаднат под допълнителен натиск, коментира пред CNBC Йенс Нордвиг, ръководител на подразделението за стратегии на валутите от държавите от Г-10 в японската банка Nomura.

“Има много ясно изразена „структурна слабост“ в капиталовите потоци в еврозоната, която идва както от страна на вливането, така и на отлива на капитали, и е един от ключовите фактори, които следим“, заяви Нордвиг, който разполага с къси позиции за двойката евро-долар. Прогнозата му за първото тримесечие е 1,25 долара за евро.

Инвеститорите трябва и да започнат да осчетоводяват печалбите си от кръстосаните курсове на йената, тъй като японската валута се очаква през следващите седмици да поскъпне, твърди той.

Нордвиг предупреждава, че новата вълна на избягване на риска в световен мащаб и обявяването на допълнителни стимули от Федералния резерв на САЩ може да тласне йената към нива от 76-77 йени за долар в краткосрочен план.

„Смятаме, че това е вероятният таван в това отношение“, казва стратегът. „Нашите прогнози за второто тримесечие са за 80 йени за долар, така че вече се приближаваме доста близо до това ниво, но не мислим, че това ще стане бързо. Смятаме, че на този етап вероятно е време за осчетоводяване на някои печалби от търговията с йени“, добави той.

В бележка до клиенти Нордвиг е посочил други евентуални рискове за търговията с йени, включително възможното разочарование относно операцията за дългосрочно рефинансиране на Европейската централна банка, чийто пореден етап трябва да се състои в края на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още