IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония с рекорден външнотърговски дефицит през януари

Междувременно Standard & Poor's потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната с "негативна" перспектива

10:52 | 20.02.12 г.
Япония с рекорден външнотърговски дефицит през януари

Японският външнотърговски дефицит достигна рекордно високото ниво от 1,5 трлн. йени (19 млрд. долара) през януари, след като скъпата йена удари износа, а кризата с ядрените реактори в страната доведе до ръст на вноса на горива, съобщи ВВС.

На годишна база износът се е свил с 9,3%, докато вносът е нараснал с 9,8%.

Вносът на горива се увеличи, тъй като повечето от 54-те японски ядрени реактора са спрени след земетресението и вълните-цунами през март миналата година, предизвикали авария в АЕЦ „Фукушима.

Японският външнотърговски баланс пострада и от икономическото забавяне на ключови външни пазари като САЩ и еврозоната.

„Натрупването на извънредни фактори като земетресението от миналата година, ядреният проблем и временното забавяне в световната икономика, както и празниците около посрещането на лунната Нова година натисна търговския баланс“, заяви Такеши Минами от изследователския институт Norinchukin.

На годишна база през януари вносът на природен газ, захранващ местните ТЕЦ-ове, е нараснал със 74%, докато този на въглищата – с 26%.

Йената пък поскъпна спрямо американския долар със 7% от април 2011 г. досега, което прави японските стоки по-малко привлекателни за купувачите в чужбина. Освен това според анализатори заради скъпата йена японските компании са увеличили вноса на части от чужбина, което също се е отразило на външнотърговския баланс, като очакванията са тази тенденция да се запази в краткосрочен план.

„Вносът изглежда ще остане висок заради стабилното търсене на горива за производството на електроенергия и на части“, заяви Йошимаса Маруяма от Института за икономически изследвания Itochu. „Ако се вземат предвид тези два фактора едновременно, търговският дефицит ще се запази най-малко през първата половина на годината, а колко ще се свие ще зависи основно от възстановяването на останалите икономики като например развиващите се пазари в Азия“, добави той.

Междувременно международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния японски кредитни рейтинги, като перспективата по дългосрочния остава „негативна“, се посочва в нейно съобщение, цитирано от РИА Новости.

„Японските кредитни рейтинги подкрепят нейната относително устойчива финансова система и диверсифицирана икономика. Освен това йената остава една от основните световни резервни валути“, пише в съобщението.

От агенцията отбелязват също, че Япония е втори външен кредитор в света в абсолютни стойности, и добавят, че настоящите валутни резерви на страната надхвърлят 1 трлн. долара.

„Според нас японската финансова система е устойчива в сравнение със САЩ и европейските държави – тя се подкрепя от няколкогодишно преструктуриране и понижаване на дълговото бреме на частния сектор в икономиката“, подчертават от Standard & Poor`s.

Според нейните експерти натиск върху рейтингите на страната оказват високите показатели за бюджетен дефицит и държавен дълг. „Негативната перспектива показва възможност за понижаване на рейтинга на страната, ако средносрочните перспективи за ръст на брутния вътрешен продукт на глава от населението се понижат под настоящата прогноза за 1,2%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още