IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ със спад почти до 4-годишно дъно

През миналата седмица са били подадени 348 хил. искания за обезщетения при безработица при очаквани 365 хил. молби

17:16 | 16.02.12 г.
Молбите за помощи при безработица в САЩ със спад почти до 4-годишно дъно

Броят на първоначалните заявления за помощи при безработица в САЩ е намалял до почти 4-годишно дъно през миналата седмица, показват данни на трудовото министерство на страната, цитирани от Ройтерс.

Статистиката сочи, че за дните до 11 февруари са били подадени 348 хил. искания за обезщетения при безработица, което е с 13 хил. по-малко в сравнение с предходната седмица и най-ниско ниво от март 2008 г. Икономисти, анкетирани от агенцията, очакваха подадените заявления да бъдат 365 хил.

Трудовото министерство обаче ревизира леко нагоре данните за седмицата до 4-ти февруари. Подадените тогава искания за помощи при безработица са били 361 хил. вместо първоначално обявените 358 хил.

Анализатори са единодушни, че данните са добра новина за състоянието на пазара на труда. Според Елън Зентнер от Nomura Securities тенденцията да намаляват подадените искания за помощи при безработица ще се задълбочи и това се дължи на ускоряването на темповете на създаване на нови работни места.

Кевин Карън от Nicolaus & Co смята, че данните са прилични. „Жилищният пазар и заетостта са слабото място на икономиката, така че всяко подобрение на данните е добър знак“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още