IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на Острова се смъкна до най-ниското ниво от ноември 2010 г.

Ако инфлацията не продължи да намалява, нови вливания на свежи пари в икономиката няма да има, прогнозират анализатори

21:43 | 14.02.12 г.
Инфлацията на Острова се смъкна до най-ниското ниво от ноември 2010 г.

Инфлацията във Великобритания през януари падна до най-ниското си ниво от ноември 2010 г., като потвърди прогнозите на британската централна банка за отслабване на ценовия натиск върху потребителите през годината, съобщи Ройтерс.

Ръстът на потребителските цени на Острова през януари се е забавил до 3,6%, показват данни на местната статистическа служба.

Въпреки това управителят на централната банка Марвин Кинг отново трябваше да обяснява защото нивото на инфлацията надхвърля таргета от 3 на сто и как институцията смята да я свие в приемливите граници.

“Възходящият натиск на повишението на цените на енергоносителите и вноса би трябвало да се разсее през 2012 г. Темпото на спад на инфлацията обаче е много несигурно”, пише в откритото си писмо Марвин Кинг.

Анализатори прогнозират, че британската инфлация ще се вмести в границата от 3% през следващите две години, тъй като забавянето на икономиката се отразява и на цените.

Въпреки инфлационния натиск миналата седмица британската централна банка реши да влее в икономиката още 50 млрд. паунда.

Финансовият министър Джордж Осбърн освен това отговори на Марвин Кинг, че е съгласен с твърдението, че икономиката на Великобритания ще се възстанови по-бавно от очакваното.

Анализатори прогнозират, че ако инфлацията на Острова не продължи да намалява, това може би е последното вливане на свежи пари в икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още