IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието в Германия достигна 10-месечен връх

След като потребителите не се опасяват за работните си места, вътрешното търсене ще продължи да подкрепя икономическия ръст, посочват от ZEW

15:05 | 14.02.12 г.
Бизнес доверието в Германия достигна 10-месечен връх

Доверието на германските анализатори и инвеститори достигна през февруари най-високото си ниво след април 2011 г., разбивайки всякакви предварителни очаквания и изпращайки еврото до връх в днешната сесия, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на германския Център за европейски икономически изследвания (Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung – ZEW).

Месечното изследване за икономическото доверие на центъра показва повишаване на индекса до 5,4 пункта от -21,6 пункта през януари. Това е първо преминаване на показателя на положителна територия от май 2011 г.

Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст до -12,0 пункта.

„Икономическото отслабване в края на годината все повече и повече изглежда като дребен пробив“, заяви Райнер Сарторис от HSBC Trinkaus. „Икономиката се стабилизира“, добави той.

Показателят на ZEW за настоящите условия за бизнес регистрира ръст до 40,3 пункта от 28,4 пункта през януари, като също надхвърли предварителните прогнози за повишаване до 30 пункта.

„От гледна точка на експертите по финансовите пазари налице е добра възможност германската икономика да осъществи леко възходящо движение през втората половина на 2012 г.“, заяви президентът на центъра Волфганг Франц, цитиран от MarketWatch. “След като потребителите не се опасяват за работните си места заради ниското ниво на безработица, вътрешното търсене ще продължи да подкрепя икономическия ръст. Преодоляването на кризата в еврозоната остава сериозен риск“, добави той. 

Изследването на ZEW подчертава нарастващата разлика между силната германска икономика и страдащата периферия на еврозоната. Данни от днес показаха, че рецесията в Португалия се задълбочава, като брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 1,3% през четвъртото тримесечие на 2011 г., а спадът в Гърция за периода е бил 7% на годишна база.

„Напълно убедени сме, че икономиката се движи възходящо още през първата половина на годината. Вероятността за рецесия е много ниска“, заяви Маркус Кеплер, икономист в центъра, цитиран от Ройтерс. „Имаме някои много положителни новини от САЩ. Това, разбира се, е стимулиращо. От политическа гледна точка смятам, че цялостното виждане е, че кризата в еврозоната сега изглежда доста по-малко плашеща, отколкото преди 3 месеца“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още