IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония разшири програмата си за изкупуване на активи със 130 млрд. долара

От централната банка на страната обявиха, че средствата ще бъдат вложени основно в японски държавни облигации

10:41 | 14.02.12 г.
Япония разшири програмата си за изкупуване на активи със 130 млрд. долара

Японската централна банка предприе изненадващ ход в подкрепа на икономическия ръст, разширявайки програмата си за изкупуване на активи с 10 трилиона йени (130 млрд. долара) до 65 трилиона йени, съобщи ВВС.

Това се случва само ден, след като бяха обявени данните за свиване на икономиката на страната през последното тримесечие на 2011 г. с 2,3%, което надхвърли сериозно предварителните очаквания.

Централната банка остави непроменена основната лихва на рекордно ниското ниво между 0% и 0,1%.

От финансовата институция обявиха, че ще използват допълнителните средства за закупуване на японски държавни облигации. „Банката ще реализира силно монетарно разхлабване чрез провеждане на своята политика за почти нулев лихвен процент и чрез осъществяване на Програмата за изкупуване на активи главнo чрез изкупуване на финансови активи“, се посочва в нейно съобщение.

То бе приветствано от пазарите, като йената поевтиня с 0,4% до 77,96 за долар, след като напоследък се намираше около рекордно високи стойности, отразявайки се тежко върху износно ориентираната икономика на страната.

Анализатори обаче предупредиха, че едва ли разширяването на програмата за изкупуване на активи ще има голям ефект. Според тях всеки подобен ход би имал сериозно отражениe върху ръста само ако се прилага в много по-голям мащаб.

„Японската централна банка изглежда се е предала по отношение на увеличаването на парите в обрaщение в икономиката чрез изкупуване на рискови активи“, заяви Такуджи Окубо от Societe Generale.

По думите му вместо да инвестира всички средства в сигурна инвестиция като държавните облигации, финансовата институция трябва да ги инвестира в по-рискови активи като ценни книжа и облигации на компании. Той обясни, че подобни ходове са необходими за повишаване на доверието в останалите инвеститори и в икономиката като цяло.

През последните няколко месеца японската икономика бе засегната от различни неблагоприятни събития като земетресението и вълните-цунами през март, наводненията в Тайланд, дълговата криза в еврозоната и високия курс на йената.

Според централната банка тези проблеми остават като предизвикателство за растежа. „Прогнозата за японската икономика продължава да е свързана с висока несигурност по отношение на перспективите и последиците от дълговите проблеми в Европа, баланса в търсенето и предлагането на електроенергия и ефектите от поскъпването на йената“, се подчертава в нейното съобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още