IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Германия остава над 2%

Резултатите поставят страната извън заложената от ЕЦБ рамка

11:56 | 10.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повишаващите се цени на енергията през януари задържаха инфлацията в Германия над заложения от Европейската централна банка (ЕЦБ) таргет от 2%, съобщава BBC.

През януари поскъпването на живота в страната достигна 2,1% на годишна база.

За цялата 2011 г. инфлацията в Германия е 2,3%, докато през 2010 г. е била едва 1,1%. Рекордът за последните години е от 2008 година, когато бе отчетено поскъпване на живота от 2,6 на сто.

Резултатите поставят страната извън заложената от ЕЦБ рамка. Целевият таргет, който институцията поставя за нивото на инфлация е 2 на сто.

Без енергийните цени инфлацията в Германия би била 1,5%. От началото на годината цената на енергията, включително на бензина, е нараснала с 7,2%

Данните са публикувани ден, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) остави основния лихвен процент в еврозоната без промяна на рекордно ниския 1%, въпреки надеждата на изпитващите дългови затруднения страни от Южна Европа лихвата да бъде понижена допълнително, за да свали цената за кредитирането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още