IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейският износ се забавя заради кризата в Европа

През януари южнокорейският износ се е понижил с 6,6% на годишна база, след като нарасна с ревизираните 10,8% през декември

14:54 | 01.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Южнокорейският износ се забавя заради кризата в Европа

Южнокорейският износ неочаквано се понижи за първи път от две години, повишавайки вероятността централната банка в Сеул да задържи или понижи основния лихвен процент, съобщава Bloomberg. В същото време инфлацията в страната е на 12-месечно дъно.

През януари южнокорейският износ се е понижил с 6,6% на годишна база, след като нарасна с ревизираните 10,8% през декември. Като причини министерството на икономиката на страната изтъква кризата в Европа и почивните дни около Лунната нова година в Азия.

За периода потребителските цени са се повишили с 3,4% на годишна база – най-бавният темп на нарастване от януари 2011 г., когато инфлацията беше на същото ниво.

Данните потвърждават опасенията на анализаторите, че кризата се отразява негативно на основните търговски партньори на Корея и в същото време предоставят мотив на централната банка в Сеул да задържи или понижи основния лихвен процент.

Управителят на централната банка Ким Чон Со заяви, че лихвите са под желаните нива и че това не може да продължава прекалено дълго.

„Икономиката може да достигне дъното през това тримесечие, преди бавно да започне да се възстановява по-късно през година“, казва Кон Дон Рак, анализатор на Taurus Investment & Securities Co. в Сеул.

През януари корейският износ се е понижил до 41 млрд. долара от ревизираните 48,9 млрд. долара през декември. Търговският дефицит на страната за периода възлиза на 1,96 млрд. долара. Южна Корея отчита търговски дефицит за първи път от януари 2010 г.

През първите 20 дни на януари износът за Европа се е понижил с 44,8% на годишна база. За същия период износът на страната за Китай, САЩ и Япония се е повишил съответно със 7,3%, 23,3% и 37,2%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още