IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната остава свито през янаури

Компаниите няма да увеличат капацитета и броя на служителите си преди появата на сигнали за увеличаване на търсенето, посочва анализатор

13:08 | 01.02.12 г.
Производството в еврозоната остава свито през янаури

Производствената активност в еврозоната остава свита за 6-ти пореден месец през януари, макар че степента на свиване е намаляла, сочи индексът на бизнес активността на института Markit, съобщи Ройтерс.

Индексът е нараснал до 48,8 пункта при 46,9 пункта през декември, което е първи ръст от юли 2011 г. В сравнение с предварителната оценка промяната е минимална - ръст от 0,1 процентни пункта. Показател под 50 показва свиване, а над 50 - ръст.

Слабото разширяване в Германия не е успяло да компенсира продължителното свиване на по-малките икономики в региона.

Подиндексът за производството бе коригиран нагоре до 50,4 пункта от предварително обявените 50 пункта, докато през декември бе на ниво от 47,1 пункта.

Подиндексът за новите поръчки е нараснал до 46,5 пункта при 43,5 пункта през декември, но за 8-ми пореден месец остава на негативна територия.

„Опасението е, че новите поръчки все още не са се върнали към ръст, дори в Германия, и това предполага, че компаниите няма да бъдат склонни да увеличават капацитета си и да наемат още персонал, преди да се появят сигнали за увеличаване на търсенето“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Данните от Германия, най-голямата европейска икономика, показаха, че нейният производствен сектор се разширил за първи път от септември 2011 г.

Във Франция обаче индексът остава под 50 пункта от юли, като в Испания се свива за 9-ти пореден месец, а в Италия – за 6-ти. В Гърция и Ирландия свиването също продължава.

Изследването на Markit показва още, че предприятията са увеличили минимално служителите си през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още