IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия с изненадващ спад през декември

За анализаторите е трудно да повярват на предварителните данни, очакват коригирането им в посока нагоре

12:30 | 31.01.12 г.
Продажбите на дребно в Германия с изненадващ спад през декември

Продажбите на дребно в Германия се понижиха неочаквано през декември с 1,4% на месечна база в реално изражение и със сезонната корекция, стана ясно от предварителните данни на германската федерална статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

На годишна база спадът е от 0,9% при еднакъв брой дни за продажби през декември 2011 и декември 2010 г.

Предварителните прогнози на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 0,9% на месечна база и от 2,3% на годишна база.

Продажбите на дребно през ноември бяха коригирани до спад от 1% на месечна база от предварително съобщените 0,9%, а на годишна бяха коригирани надолу до ръст от 0,9% спрямо обявените 1,4%.

Без сезонната корекция и в номинално изражение продажбите на дребно през декември са се свили с 1,7% на месечна и са нараснали с 0,5% на годишна база.

За цялата 2011 г. пък ръстът е от 0,9% в реално изражение и от 2,6% в номинално изражение.

„Тези данни предполагат, че бизнесът по Коледа е разочаровал търговците на дребно“, заяви Улрике Рондорф от Commerzbank. „Но данните на статистическата служба често биват коригирани“, добави тя.

Германската асоциация на търговците на дребно HDE бе обявила, че очаква силен завършек на коледните празници с очакван оборот за периода, по-висок с 1,5% от този за същия период на предходната година.

Веригата магазини от типа „Направи си сам“ Praktiker обяви изненадващо връщане към ръст на продажбите за обектите си в Германия през ноември и декември, докато модната къща Gerry Weber съобщи за скок на приходите с 28% през декември.

Според икономиста от Berenberg Bank Холгер Шмийдинг данните за декември са „почти толкова лоши, че е трудно да се повярва“. „Съобщенията и потребителското доверие просто не потвърждават новините от тези данни“, добави Шмийдинг, предполагайки, че статистическата служба ще коригира числата в посока на повишение.

„Традиционно в края на годината продажбите на дребно не се докладват напълно и обикновено се коригират значително нагоре“, обясни той.

Проучвания сред потребителите показват, че те остават оптимисти, което предполага, че разходите на физическите лица ще устоят на лошите новини от еврозоната благодарение на стабилния вътрешен пазар на труда.

„Докато пазарът на труда върви добре, потреблението ще бъде силно“, смята Рондорф.

Данните за безработицата в Германия се очакват по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още