IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Япония през декември с максимален ръст от 16 месеца

Като цяло през миналата година обаче продажбите на дребно са се понижили с 1,2%, което е първи спад от две години

13:05 | 27.01.12 г.
Продажбите на дребно в Япония през декември с максимален ръст от 16 месеца

Продажбите на дребно в Япония нараснаха с най-бързото си темпо за последните 16 месеца, докато потребителските разходи възстановяват нивата отпреди природната катастрофа през март 2011 г., сочат данни на министерството на икономиката, търговията и индустрията на страната, цитирани от ВВС.

Продажбите са нараснали през декември с 2,5% на годишна база, което е най-висок ръст от август 2010 г., водени от хранителните стоки и облеклото.

За 2011 г. като цяло обаче продажбите на дребно са намалели с 1,2%, като това е първи спад от 2 години, посочва Ройтерс. При автомобилите и оборудването за машиностроенето спадът е рекорден от 1980 г. насам, откогато се води статистика.

„Общото потребление е относително силно, подкрепяно отчасти от търсенето около възстановяването. Но е трудно да се очаква да видим самоподдържащо се възстановяване в разходите на физическите лица“, заяви Масамичи Адачи, главен икономист в JPMorgan Securities Japan. „При несигурността за икономическата перспектива и слабия ръст на заплащането е слабо вероятно потребителите да увеличат разходите“, добави той.

В друго съобщение от тази нощ се посочва, че същинският индекс на потребителската инфлация, който изключва пресните хранителни продукт, се е понижил с 0,1% през декември на годишна база, оправдавайки напълно предварителните прогнози, като това е трети пореден месец на забавяне.

Според анализаторите това е знак, че умерената стагфлация в Япония ще се запази и през настоящата година.

„Стагнацията в останалите развити страни вероятно ще отдалечи момента на преодоляване на дефлацията в Япония от средата на 2012 г. до нейния край“, заяви пред ВВС Такеши Минами, главен икономист в Изследователския институт Norinchukin.

При изключване на цените на храните и енергоносителите индексът на инфлацията регистрира спад от 1,1% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още