IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Великобритания се сви с 0,2% през четвъртото тримесечие

Данните са разочароващи, но не и изцяло изненадващи, заяви британският министър на финансите Джордж Озбърн

13:40 | 25.01.12 г.
Икономиката на Великобритания се сви с 0,2% през четвъртото тримесечие

Икономическата активност във Великобритания се сви с 0,2% през последните 3 месеца на 2011 г., сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Това представлява рязък спад на тримесечна база след ръста от 0,6% през третото тримесечие.

Данните са предварителни и могат да бъдат ревизирани с до 0,2% към понижение или повишение.

За цялата 2011 г. британската икономика се е разширила с 0,9%, оставайки в рамките на поставената цел от правителството.

Министърът на финансите на страната Джордж Озбърн заяви, че числата са разочароващи, но не и изненадващи. „Те не са изцяло неочаквани заради случващото се в света и при кризата в еврозоната“, каза Озбърн. „Истината е, че справянето с тези проблеми стана много по-трудно заради положението в еврозоната“, добави той.

Това е първо тримесечно свиване за британската икономика след последното тримесечие на 2010 г., когато студеното време докара спад от 0,6%.

Новите данни са по-лоши и от предварителните опасения, тъй като повечето икономисти предвиждаха спад от 0,1%.

Свиването се дължи основно на спада от 0,9% в промишленото производство, на намаляването с 4,1% на производството на електроенергия и доставките на газ заради топлото време, както и на спада от 0,5% в строителния сектор. Секторът на услугите, който отговаря за две трети от британската икономика, пък регистрира застой.

Стачките в публичния сектор през ноември доведоха до загубата на около 1 млн. работни човекодни, което също дърпа икономиката назад.

Във вторник Международният валутен фонд понижи предвижданията си за ръст на на британската икономика през 2012 г. до 0,6% от 1,6%, обявени в предходната прогноза през октомври.

Според Крис Уилямсън обаче, главен икономист в института Markit, тенденцията към свиване едва ли ще се задържи дълго. „Макар Великобритания определено да се изправя през ясния риск от навлизане в следваща рецесия, която обикновено се определя като две последователни тримесечия със спад на БВП, налице са увеличаващи се признаци, че подобна тенденция вероятно ще бъде умерена и ще продължи кратко“, заяви Уилямсън.

Той обаче добави, че еврозоната е факторът, определящ динамиката, като допълнително задълбочаване на кризата ще представлява най-голямата единична заплаха за британската икономика, докато подобряване на положението в еврозоната може да доведе до възстановяване на доверието на бизнеса и потребителите едновременно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още