IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дълговете на Великобритания достигнаха рекордните 1 трлн. лири

Очаква се съотношението дълг/брутен вътрешен продукт на страната да нарасне до 67 на сто към края на 2011 година

02:30 | 25.01.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Дълговете на Великобритания достигнаха рекордните 1 трлн. лири

Дългът на британското правителство е достигнал рекордната стойност от 1 трлн. лири в края на 2011 година. Това показват публикуваните вчера официални статистически данни, пише MarketWatch.

Данните за нетния публичен дълг, без отчитането на разходите за финансови интервенции, към 31 декември 2011 година е в размер на 1 трлн. лири. Това се равнява на 64,2 на сто от размера на брутния вътрешен продукт на Великобритания.

Спрямо декември 2010 година, когато размерът на дълга е бил 883 млрд. лири, е отчетено увеличение от 13,7 на сто.

До какво изменение на задлъжнялостта ще доведе тази промяна верятно ще стане яно днес, тъй като предстои публикуването на данни за брутния вътрешен продукт на Великобритания за четвъртото тримесечие на 2011 година.

Според очакванията на правителството съотношението дълг/брутен вътрешен продукт към края на 2011 година ще бъде в размер на 67 на сто.

На този етап намаляването на задлъжнялостта „не се случва толкова бързо, колкото бихме желали заради щетите, които нашата икономика понесе заради продължаващата финансова криза”, обяснява британският финансов министър Джордж Осбърн.

Данните не са толкова стряскащи с оглед факта, че през декември е отчетен спад в привличането на дълг на годишна база. През декември 2010 година правителството е заело 15,9 млрд. лири, докато за декември 2011 година тази сума е 13,7 млрд, лири.

От британското финансово министерство посочват, че благодарение на данък, въведен на финансовите институции, в хазната са влезли допълнително 2,4 млрд. лири през фискалната 2011-2012 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 12 години
А бе и да се надупват... Тя и баба Меркел е надупена с 2 трилиона евро. Скоро много хубаво ще им лъснат на всички голите ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Да им е честито.Скоро ще се надупят накъм Меркел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Хахаха, скандални са.. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 12 години
На този етап намаляването на задлъжнялостта не се случва толкова бързо, колкото бихме желали заради щетите, които нашата икономика понесе заради продължаващата финансова кризаДобре де, чета статията и там пише че всъщност задлъжнялостта се увеличава, пък коментара на образа е че намаляването и не се случвало толкова бързо колкото би желал. Да не би да има предвид всъщност че увеличаването на задлъжнялостта не се случва толкова бързо колкото би желал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още